În acest weekend, Oradea este capitala mondială a columbofiliei. Cei mai prețioși 900 de porumbei voiajori de pe mapamond sunt prezenți în vestul țării alături de proprietarii lor. Valoarea totală a acestora depășește suma de 50 de milioane de euro. Crescătorii spun că pentru a avea rezultate remarcabile, porumbeii au nevoie de pregătire zilnică. Antrenamentele încep uneori dimineața devreme și se încheie după lăsarea întunericului. Și hrana este extrem de importantă. Toate acestea transformă columbofilia într-o pasiune extrem de costisitoare. Chiar și așa, toate se uită, atunci când porumbelul ajunge înapoi acasă într-un timp cât mai scurt.
Premieră pentru România
Organizată în premieră în România, Olimpiada Internațională a Porumbeilor Voiajori a debutat vineri dimineața la Oradea, sub privirile a sute de curioși. La fel cum se întâmplă și la Jocurile Olimpice, înainte de începerea competiției, reprezentanții celor 32 de țări participante au defilat cu drapelurile prin fața spectatorilor.
A urmat apoi un moment inedit. Organizatorii au eliberat peste 300 de porumbei care și-au luat zborul spre proprietarii lor.
Timp de două zile, orădenii au șansa să vadă cea mai importantă expoziție de porumbei voiajori, găzduită vreodată de țara noastră. Cele mai valoroase 900 de exemplare din lume, provenite de la crescători din România, Belgia, Ungaria, Spania, Germania sau Iran pot fi admirate în cuștile special amenajate în Oradea Arena. Crescătorii spun că pasiunea trebuie să o ai în sânge și că uneori este transmisă din generație în generație. E nevoie apoi de multă muncă și de bani serioși pentru a ajunge la cele mai bune rezultate.
Dănuț Bodog – columbofil : „Foarte costisitoare pasiunea pentru că necesită foarte multă atenție, mult timp și bani. Pe un sezon de exemplu, depinde de numărul păsărilor pe care îl ai, sunt antrenamente, hrăniri, vitaminizări, care toate acestea adunate costă o sumă destul de frumușică să-i spunem. La noi nu e chiar de ordinul zecilor de mii dar așa cam la nivelul de 5.000 -6000 de euro pe sezon.”
Adrian Ursuleț – columbofil : „Sunt metode în funcție de categoria pe care zbori, adică viteză, semi-fond, fond, maraton și maraton extrem. Diferă de la una la cealaltă atât porumbeii cât și pregătirea lor, produsele lor, mâncarea folosită.”
Un porumbel costă 1,6 milioane de euro
La expoziție participă și numeroși specialiști care reproduc de ani buni păsările. De la ei am aflat și care este cel mai scump porumbel din lume, aflat acum în proprietatea unui columbofil din China.
Remus Afrăsinei – columbofil:
„- Investiții, am băgat sute de mii de euro în păsări, apoi le reproducem pentru a aduce pe piața românească porumbei la prețuri mai românești cum le spunem noi. Dar în lume care e cel mai scump porumbel voiajor? 1,625.000 de euro, un singur porumbel. Ce îi face atât de scump sau de special? E campion, a zburat câteva etape și a venit întotdeauna primul.”
Pe parcursul celor două zile, vizitatorii pot cere sfaturi de la crescători și pot chiar cumpăra unele dintre exemplare.
„Clar că ne impresionează, așa frumuseți nu mai găsești nicăieri, sunt unicați. E o pasiune și pentru dumneavoastră? Da. Vreți să și cumpărați? Nu cred că se vând ăștia sau mai bine zis nu cred că ne permitem să cumpărăm așa ceva.”, este părerea sinceră a unui orădean care a trecut pragul expoziției încă de la primele ore.”
Cum știe porumbelul să revină acasă ?
Am încercat să aflăm de la campionul de anul trecut al României și care este metoda prin care porumbelul reușește de fiecare dată să găsească drumul spre casă.
„Este o distanță de maximum 1000 de kilometri de unde să se întoarcă, să revină acasă. Dar este un antrenament special, până să ajungă la 1000 de kilometri, noi îl ducem întâi la o depărtare de 100,200,400 de kilometri și el în principiu învață să se întoarcă și are el în gena lui orientarea, în special după soare.”, a completat Iulian Duica.
Marius Tunduc – organizatorul evenimentului
„Este cel mai mare eveniment de profil, al columbofililor, avem porumbei extrem de buni și de scumpi în același timp, porumbei voiajori speciali din o grămadă de țări plus foarte mulți invitați de pe aproape tot globul. Sunt peste 900 de porumbei iar noi estimăm că ar costa undeva la 40-50 de milioane de euro. Asta desigur pentru cunoscători, e ca la tablouri și aici.„
În acest weekend, sunt așteptați la Oradea peste 10.000 de pasionați de columbofilie din întreaga lume.