A renunțat la job-ul din București, plătit cu mii de euro pe lună, doar pentru a aduce un gram de speranță în satul în care s-a născut. Și-a lăsat familia în Capitală și face săptămânal naveta pentru a ajunge la Căbești, o comună izolată din județul Bihor. Este povestea primăriței de aici, care nu a stat cu mâinile în sân și nici nu s-a plâns de lacunele sistemului. S-a inspirat din cazuri mult mai celebre și a pus treaba pe roate, la propriu. A început să atragă fonduri iar astăzi se laudă că are o școală smart, cum puține sunt în țară. Complet renovată, instituția în care învață peste 100 de copii, are table inteligente, geamuri termopan și mobilier de ultimă generație.
Născută în comuna Căbești din Bihor, unde a și studiat în primii 8 ani de școală, Corina Ene a avut apoi un parcurs pe care puțini și l-ar fi imaginat. După ce a terminat facultatea, tănăra a plecat la București unde și-a întemeiat o familie. A continuat studiile în Capitală și a lucrat într-o companie unde câștiga câteva mii de euro pe lună.
Simțea totuși că îi lipsește ceva așa că în urmă cu doi ani a ales să candideze pentru funcția de primar, în comuna natală, iar oamenii i-au dat votul lor de încredere. S-a trezit cu puțini angajați în subordine dar acest lucru nu i-a tăiat elanul. Fără a sta cu mâinile în șold și a critica birocrația, primărița a vizitat comuna Ciugud, recunoscută pentru atragerea de fonduri, s-a inspirat de acolo și a început munca. Primul obiectiv principal a fost să reabiliteze școala în care chiar ea a învățat.
Inițial, cei care s-au ocupat de renovarea școlii au vrut să-i predea lucrarea în cel mai scurt timp dar Corina Ene nu a fost de acord.
“Eu am preluat mandatul în octombrie 2020, pot să vă arat și poze să vedeți cum arăta atunci iar constructorul mi-a spus că școala este gată și că ne-o predă în două săptămâni. I-am spus că lucrurile nu stau așa, că facem o expertiză tehnică și că o să respectăm proiectul așa cum este el. Asta am și făcut, am respectat proiectul împreună cu constructorul chiar dacă ne-am lungit aproximativ un an și jumătate dar lucrările s-au făcut așa cum trebuie.”
Deși comuna se află într-o zonă mai izolată a județului iar numărul localnicilor nu depășește cifra de 2000, școala proaspăt reabilitată a devenit un principal motiv pentru care oamenii nu mai vor să plece din sat. Mai ales că tot primărița a reabilitat și grădinița și i-a obținut statutul de program prelungit.
Lucrările care au durat aproximativ un an și jumătate, au schimbat din temelii școala în care vor învața începând de luni, 108 suflete. Toată tencuiala a fost dată jos până la stratul de cărămidă, s-a montat parchet din lemn masiv, geamurile vechi au fost înlocuite, băncile au fost schimbate iar sălile de clasă au fost dotate cu table inteligente. Investiția a fost de aproximativ 2,3 milioane de lei, 70 % din sumă fiind primită prin programul PNDL II iar restul de bani au fost alocați din bugetul comunei.
“Cele opt săli de clasă sunt dotate cu câte două table, una smart și una normală dar pe care se scrie cu marker-ul, avem mobilier nou, tot ce înseamnă mobilierul dintr-o clasă, inclusiv dulapuri noi, avem și o bibliotecă unde avem și instrumente muzicale.”, spune Ioan Moghiș, directorul școlii din Căbești.
Vineri dimineața, elevii și părinții au văzut pentru prima oară, schimbările care îi așteaptă de săptămâna viitoare. Mulți dintre ei nu și-au putut stăpâni emoțiile când au văzut diferența de la cer la pământ.
“Școala înainte era învechită, adică pereții erau foarte sparți iar dulapurile la fel, chiar se bloca cheia în ele, nu puteai să le deschizi și doar câteva funcționau. Acum e mult mai bine iar aici unde suntem acum era o sală cu trei sobe dar nici așa nu se încălzea.”
“A fost o surpriză foarte frumoasă pentru că în comparație cu felul în care arăta școala înainte, acum e foarte frumoasă și m-a impresionat.”
Micuții au fost bucuroși să vadă că vor sta în bănci noi, mult mai comode, în comparație cu cele din care era alcătuit vechiul mobilier.
“Sunt mult mai comode, poți sta mai bine în ele. Cum erau înainte? Erau învechite, erau rupte, mult mult mai incomode.”
“Ca și părinte mă bucur enorm, pentru că fetița mea chiar dacă este clasa a VIII-a și mai beneficiează doar un an de condițiile din noua școală, o să învețe într-o școală normală așa cum ar trebui să fie în fiecare localitate.”
Vrea să modernizeze toată comuna
Tânăra primăriță spune că acesta este doar începutul. Vrea să schimbe în totalitate aspectul comunei chiar dacă face mari compromisuri pe plan personal.
“Eu stau la Căbești acum dar navetez între București și Căbești pentru că familia mea este acolo, este greu pe plan personal dar mă motivează dorința de a vedea locul din care mă trag și unde am crescut și m-am format ca om, de a pune o cărămidă și de a nu sta pe margine și a critica sistemul, politica, de a critica orice în online și a nu face nimic.” , mărturisește Corina Ene, primarul comunei Căbești.
În următoarea perioadă, curtea școlii va fi transformată și ea. Conducerea primăriei vrea ca aici să existe locuri de joacă moderne, parcări dar și un spațiu pentru proiecții de film în aer liber.
Vezi aici, reportajul video cu școala din Căbești.