13.9 C
Oradea
7 octombrie 2024
spot_img

Video: Inginerul care a construit Podul Decebal și jumătate din Oradea:”Mai rezistă un secol.”. Iosif Cun spune că românii trebuie să construiască autostrăzile

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

A lucrat timp de 70 de ani pe toate șantierele țării iar de numele lui se leagă mai bine de jumătate din construcțiile realizate în Oradea, în perioada comunistă. A ajuns acum la 91 de ani dar muncește ore bune în fiecare zi și vrea să fie în ton cu toate noutățile. Nu s-a dat bătut și a învățat să facă proiectare chiar și pe calculator, așa cum o cere piața. Este povestea lui Iosif Cun, cel care a construit zeci de mii de apartamente, cele mai mari hoteluri din Băile Felix și zeci de combinate în întreaga țară. A fost unul dintre preferații lui Nicolae Ceaușescu iar mărturie stau fotografiile de pe șantiere, realizate cu multe decenii în urmă.

Piețe, artere rutiere, blocuri, hoteluri din Oradea, din județ și din întreaga țară poartă numele și amprenta inginerului constructor Iosif Cun. Este omul de care se leagă în mare parte, istoria recentă a Oradiei, când vorbim despre marile hale industriale ori despre apartamentele de locuit. Celebru pentru munca depusă pe șantiere, inginerul ajuns astăzi la 91 de ani, continuă să uimească.

Aproape că nu trece zi fără ca Iosif Cun să îmbrace hainele specifice și să inspecteze lucrările pe care le are în subordine. Nu știe care sunt secretele longevității dar spune că niciodată nu a refuzat o mâncare bună, chiar dacă avea multe calorii, iar somnul i-a fost un bun tovarăș de drum.

“Am pelegrinat dintr-un șantier în altul, în locuințe de serviciu provizorii, în barăci, în containere, în spații semi-finisate, pe paturi de fier. Am învățat la 70 și ceva de ani să lucrez pe calculator , o fac acum ca și toți tinerii și fac și proiectare, structuri de rezistență metalice, din beton, orice.” , mărturisește Iosif Cun.

Podul Decebal mai rezistă un secol. Nicolae Ceaușescu era blând cu noi.

A construit Podul Decebal din Oradea, unul dintre cele mai trainice din oraș, asta după ce inundațiile au distrus din temelii, fosta construcție ridicată de austrieci. Vizitează adesea podul și spune că după calculele lui, mai trebuie să reziste încă o sută de ani.

A fost șef de șantier atunci când s-au realizat cele mai importante hoteluri din Băile Felix, amplasamente în care au dormit de atunci și până acum, milioane de oameni. La toate acestea se adaugă construirea multor combinate din întreaga țară.. Mulți l-au considerat a fi unul dintre inginerii preferați ai fostului dictator Nicolae Ceaușescu iar mărturie stau fotografiile realizate pe șantierele țării, în urmă cu mai bine de 50 de ani. Despre fostul președinte al României spune că era blând atunci când venea în vizite și că nu existau niciodată motive de îngrijorare.

“Nea Nicu era băiat cumsecade atunci când venea. Mereu era cu miniștrii după el. Lumea știa ce nevoi avem noi, lui îi spuneam: Da domnule tovarăș secretar general avem, se rezolvă dar le ceream apoi macarale, materiale speciale, macarale că erau din acestea supra-agabaritice, aveam la noi în țară. Era scurt la vizită dar era omenos cu noi. Avea o mână ușoară așa, ca de femeie, nu ne temeam de el, lucrările mele au fost mereu gata la timp.” , rememorează cunoscutul inginer constructor.

Românii trebuie să facă autostrăzile

A petrecut 68 de ani pe șantiere și continuă să o facă și astăzi. Și-ar dori totuși ca experiența și cunoștințele acumulate în cele aproape 7 decenii de activitate să ajungă și la tinerii constructori de astăzi. Mai ales că pe vremuri, Iosif Cun a scos la lumina, adevărate idei inovatoare. Le cere mai marilor din ministere să-i lase pe români să facă autostrăzi. Cât despre studiile de fezabilitate spune că sunt doar niște oportunități pe care le folosesc cei care vor să mai ciupească anumite sume.

“Am de exemplu castelul de apă de la Combinatul de Ciment Aleșd, a fost o premieră, un castel de 2000 de metri cubi, unde i-am făcut pălăria sau cuva, am făcut cofragul și tot ce trebuia jos, la nivelul solului și apoi l-am ridicat sus.”

Miercurea aceasta, în piața centrală a Oradiei a fost vernisată expoziția care prezintă viața și lucrările lui Iosif Cun. Cunoscutul inginer a lansat și o carte ilustrată în care dă lecții importante despre cum trebuie realizate construcțiile durabile. Alături i-au fost zeci de orădeni.

“Asta îmi doresc și eu să fac. Să ajung la vârsta lui și încă să lucrez când ajung la vârstă asemănătoare. Poi acasă ce să faci? Dacă ai pasiune, asta trebuie să faci. Cum vi se pare ce a realizat? Vă dați seama că e foarte greu de egalat așa ceva.”

“Am lucrat împreună, a fost un om deosebit, un conducător foarte bun, am avut și succes, am avut și necazuri, că așa este viața.”

“Sunt peste 100 de fotografii, majoritatea sunt din colecția și din arhiva dumnealui iar o parte am mai pus de la mine, mai ales cele din aer care să reflecte clădirile proiectate de dumnealui precum cele de pe bulevardul Dacia, sau cum sunt hotelurile din Băile Felix iar aici sunt expuse toate fotografiile, este pentru prima dată când o expoziție prezintă o carte.”, spune Ovi.D. Pop, organizatorul expoziției.

Expoziția lui Iosif Cun va mai rămâne în Piața Unirii din Oradea, până pe 6 octombrie.

Vezi mai multe în materialul video.

- Publicitate -spot_img

1 COMENTARIU

  1. Felicitari dl.Cun.Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa fiti mandru de tot ce ati realizat .Am colaborat cu dvs.ca si director al statiunii Tinca pe cateva proiecte .Unele s-au realizat altele au ramas doar pe hartie.Asa au fost vremurile.Oricum mult respect si sa auzim de bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri