Încet dar sigur, bicicleta va fi mijlocul de transport cel mai utilizat în viitor. Cel puțin la Oradea, unde traficul a fost în ultima vreme paralizat, din cauza numărului foarte mare de șantiere deschise în oraș. Cei care folosesc vehiculul pe două roți spun că economiile făcute sunt substanțiale și că ajung mult mai rapid în orice zonă din municipiu, fără a mai sta prea mult în aglomerație. Chiar și în aceste condiții, bicicliștii orădeni cer mai multe piste funcționale și respect din partea celorlalți participanți la trafic.
Dezvoltat în ultimii ani cu sute de milioane de euro, majoritatea provenite prin absorbția de fonduri europene, Oradea a devenit unul dintre cele mai atractive orașe pentru turișții din toate colțurile lumii. Reabilitarea a venit însă și cu neplăceri, în special pentru localnici, care în această perioadă spre exemplu trebuie să suporte un număr impresionat de șantiere, aproape 200, deschise în oraș. Lucrările care au loc peste tot, în toate cartierele, au paralizat la propriu traficul rutier iar șoferii sunt obligați să petreacă un număr dublu de minute în ambuteiaje. În aceste condiții, tot mai mulți localnici au renunțat la autoturism și și-au cumpărat biciclete. Investiția nu este foarte mare spun ei, iar avantajele sunt multiple. Timpul pierdut în coloană se reduce semnificativ, costurile nu sunt foarte mari și dispare și chinul de a găsi un loc de parcare.
“În medie, o bicicletă nici prea ieftină și nici prea scumpă costă 2000 de lei, second hand mă refer, o cască de protecție cam la 200 de lei iar echipamentul, unul bun cam la 500 de lei, mă refer la îmbrăcăminte. Cam asta e totul? Da, în rest doar picioare să poți pedala și curaj.”, ne explică un biciclist care a ales să pedaleze prin oraș, militând pentru mișcare și sport în aer liber.
“Faptul că nu mai plătiți combustibil e un avantaj? E un avantaj foarte mare, plus că e ceva foarte sănătos, hai să fim serioși. O folosiți zilnic? Da, sigur că da. Nu doar la plimbare ci peste tot.”, spune un alt biciclist.
Asta în comparație cu o mașină care anual trebuie să treacă prin service iar o revizie costă între 600 și 1000 de lei. La asta se adaugă costurile rovinietei și ale inspecției tehnice periodice, care mai costă câteva sute de lei. Toate acestea doar pentru a fi în legalitate. Ca să circule, mașinile au nevoie de combustibil, care și el s-a scumpit foarte mult începând cu primăvara acestui an. Astfel, la un calcul simplu, un orădean care merge cu mașina doar de acasă și până la serviciu, plus la câteva cumpărături scurte, trebuie să alimenteze lunar, de cel puțin 600 de lei. În ciuda numărului tot mai mare de bicicliști, Oradea suferă din cauza pistelor prea puține, destinate acestora. Nici respectul în trafic nu este la cele mai înalte cote, astfel că de multe ori, bicicliștii au parte, spun ei, de numeroase șicanări care le pun viața în pericol. Motiv pentru care, bikerii au organizat un marș prin oraș pentru a-și arăta nemulțumirile. Alături de ei a fost și Florin Mihuț, cel care vrea să concureze la Jocurile Paralimpice din 2024.
“Ați avut incidente? Am avut vreo două în care m-am cam speriat dar norocul meu a fost că am reușit să scap. Ajungeți mult mai repede așa? Da, mai ales acum cu atâtea șantiere prin oraș, ne ajută foarte mult.”, mărturisește o tânără prezentă la eveniment.
“E a doua ediție la care particip și consider că noi bicicliștii ar trebui să fim văzuți în trafic și e nevoie de mai multe inițiative de genul acesta. Sunt probleme dar cu cât sunt mai mulți bicicliști și cu cât suntem văzuți mai mult în trafic, cu atât mai mult și șoferii o să se obișnuiască cu noi.“, este de părere bihoreanul Florin Mihuț.
“În Oradea avem piste de agrement mai mult, nu au o legătură foarte bună între ele. Dacă vreau să mă duc până în Nufărul, eu cel puțin prefer să merg pe bulevardele mari pentru că ajung mai repede, chiar dacă mă strecor printre mașini. Că dacă o să o iau pe malul Crișului Repede trebuie să ocolesc, să mă tot dau jos de pe bicicletă.”, spune Marius Guleș, organizatorul evenimentului.
La finalul traseului, zecile de bicicliști participanți la marș au oprit în Piața Unirii și și-au ridicat bicicletele în aer, în semn de protest față de problemele pe care le întâmpină zi de zi în trafic.
Vezi mai multe în materialul video.