Cei mai mulți dintre români nu știu să acorde primul ajutor, atunci când sub ochii lor se întâmplă o tragedie. Majoritatea preferă să stea pe margine sau să scoată telefonul mobil pentru a filma întregul incident.
De la această statistică a pornit și Oana Mălan, când s-a gândit să schimbe percepția semenilor. Tânăra orădeană a fost anul trecut, martora unui accident rutier grav, soldat cu decesul unei persoane. Atunci a realizat cât de important ar fi ca oamenii să aibă noțiuni elementare în ceea ce privește acordarea primului ajutor în situații limită.

“Este foarte important să putem să salvăm o viață, până să ajungă serviciul de intervenție, uneori poate fi prea târziu. Anul trecut am fost martora unui accident de mașină, în care un om a murit și poate că dacă oamenii care erau în jur ar fi știut să acorde primul ajutor, poate că persoană respectivă ar fi supraviețuit.”
Așa că în acest weekend, Oana Mălan a organizat în Parcul Brătianu din Oradea o acțiune inedită. Tânără și-a invitat colegii la o lecție gratuită de acordare a primului ajutor, oferită chiar de către specialiștii SMURD Bihor. Cei doi reprezentanți ai ISU Crișana au petrecut câteva ore bune în parcul aflat în centrul orașului și i-au învațat pe curioși despre cum trebuie să intervină atunci când o persoană a leșinat pe stradă ori este victima unui accident rutier.

Astfel, liceeni au aflat că pentru început trebuie să verifice dacă victima este conștientă, dacă respiră și să sune la 112, unde informațiile relatate trebuie să fie cât mai precise. Când situația o impune ar fi indicat însă să încerce chiar resuscitarea persoanei.
În cadrul atelierului, liceeni din Oradea au deprins tehnicile de bază și pentru cazurile în care victima s-a înecat sau a suferit arsuri grave.
“Chiar am vrut de mult timp să particip la așa ceva, am învățat ce să fac dacă a leșinat cineva pe stradă, să mă uit dacă nu cumva a fost electrocutat, ca nu cumva să devin și eu o victimă.”, spune o tânără care a urmărit cu sufletul la gură toată demonstrația.
“Trebuie să ne educăm și să fim constienți de pericolele care apar în jurul nostru și să știm cum să facem față acestor situații.”, mărturisește și o altă participantă.
Atelierul a fost creat în ideea în care la școală, elevii nu au cursuri speciale destinate acordării primului ajutor.
Potrivit ultimelor studii, peste 80% dintre români, nu știu să acorde primul ajutor. Nu e de mirare astfel că anual, în România, mor 70.000 de oameni pentru că nu primesc ajutor la timp.
Vezi mai multe în materialul video.