1.1 C
Oradea
8 decembrie 2024
spot_img
- Publicitate -spot_img

Aplicația care îți prezintă cum arăta Piața Unirii din Oradea în secolele trecute (Video)

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Oradea între trecut și prezent. Este scopul administrației locale care și-a propus să le prezinte localnicilor și turiștilor cum arăta zona centrală a orașului în urmă cu 200-300 de ani. Și nu oricum, ci printr-o aplicație specială de realitate augmentată. Turiștii care descarcă aplicația pe telefon au șansa să vadă în timp real, imagini suprapuse cu vechile și actualele amplasamente ale principalelor obiective din zona centrală iar călătoria în timp este realizată și printr-un ghidaj audio, înregistrat în mai multe limbi. De asemenea au fost cumpărați și ochelari virtuali care prezintă povestea orașului într-un mod cu totul inedit.

Orădenii și turiștii care vizitează centrul orașului, pot avea parte de o experiență inedită atunci când ajung în Piața Unirii. Prin intermediul noilor tehnologii, vizitatorii curioși au șansa să călătorească în trecut, până prin anii 1700. În jurul Palatului Vulturul Negru, Bisericii cu Lună și Primăriei Oradea, au fost instalate recent panouri de pe care poate fi descărcată aplicația de realitate augmentată „Immersive Oradea”. Aceasta conține video-uri special concepute, în care peste imaginile actuale, sunt suprapuse imagini vechi cu amplasamentele. Astfel, turistul este introdus automat în specificul urbei orădene din ultimele veacuri.

„Spre exemplu, la Biserica cu Lună, cei care descarcă aplicația vor putea vedea istoria acestui loc. Faptul că pe actualul amplasament era o piață, cu iz balcanic, bizantin, La fel se întâmplă și cu Palatul Vulturul Negru. Pe locul acestuia pe vremuri era un mic han, care la vremea respectivă era o locație foarte modernă și bine gândită pentru găzduirea de oameni și luarea mesei.”,a declarat Alex Chira, directorul APTOR.

Aplicația poate fi descărcată gratuit pe smartphone, fie căutată după denumire, fie prin scanarea unui cod QR afișat pe cele trei noi panouri din zona centrală. Cei care ajung în preajma celor trei obiective trebuie să selecteze în aplicație locul unde se află iar apoi să scaneze clădările din jur.

Aplicația este disponibilă în trei limbi diferite, română, engleză și maghiară. Prezentarea vocală a fost realizată de vorbitori nativi.

În cadrul proiectului au fost achiziționate și șase perechi de ochelari VR Oculus Quest 2, care conțin de asemenea poveștile din Piața Unirii.

„Sunt ochelari gândiți pentru a duce mai departe istoria locului la târguri de turism din țara și din străinătate, la diferite conferințe sau la delegații care nu pot ajunge până în Piața Unirii ca să testeze aplicația.”, a completat Alex Chira, managerul APTOR.

Ochelarii vor fi lăsați o vreme și în interiorul principalelor muzee din oraș. Tehnica este folosită de mai mulți ani în marile orașe europene.

„Pentru mine e o bucurie să văd că astfel de sisteme sunt implementate la Oradea. Este adevărat, le-am întâlnit în Europa și sunt de un real folos, mai ales celor care iubesc tehnologia pentru că ajută la descoperirea clădirilor, a orașului într-un mod foarte smart și rapid și foarte interactiv.” ne-a mărturisit Claudia Bonchiș, cea care deține blogul de travel :romandra.ro

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri