ARESTAȚI PENTRU TRAFIC DE DROGURI, DEȚINERE DE DROGURI ȘI EFECTUARE, FĂRĂ DREPT, DE OPERAȚIUNI CU PRODUSE ȘTIIND CĂ ACESTEA SUNT SUSCEPTIBILE DE A AVEA EFECTE PSIHOACTIVE
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea, au documentat activitatea infracțională a 4 persoane bănuite de trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere de droguri de mare risc pentru consum propriu și efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În prima cauză, a reieșit că, în perioada aprilie – septembrie 2023, 3 persoane bănuite ar fi comercializat, în mod repetat, droguri de risc (canabis) și mare risc (cocaină și MDMA), precum și substanțe cu efect psihoactiv. Unul dintre bănuiți ar fi și deținut, fără drept, cocaină, în vederea consumului propriu.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, în județul Bihor, au fost descoperite și ridicate 800 de grame de canabis, 6 grame de cocaină, precum și alte mijloace de probă.
Ulterior, cercetările au fost extinse, fiind constituită cea de a doua cauză penală, având ca obiect infracțiunea de trafic de droguri de risc, constând în aceea că un bănuit ar fi deținut, în vederea comercializării, 7 kilograme de canabis.
Astfel, în urma perchezițiilor efectuate, în județul Iași, a fost descoperit un autoturism, aparținând bărbatului bănuit, în al cărui porbagaj a fost găsit drogul de risc, ambalat în saci vidați.
De asemenea, au fost ridicați 10.600 de lei și 1.100 de euro.
Din investigațiile efectuate a rezultat că persoana bănuită ar fi furnizat diferite cantități de drog de risc (canabis) celorlalți bănuiți, cercetați în prima cauză penală.
La datele de 27 și 29 septembrie 2023, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Oradea au dispus, în două cauze penale, reținerea a 4 persoane.
Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor a dispus arestarea preventivă celor 4 bănuiți, pentru 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română.
Activitățile judiciare au fost realizate cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași.
Acțiunile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și al jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmeri județene Bihor și Iași.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.