7.2 C
Oradea
1 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

Repartitoarele devin obligatorii, la bloc. Termenul limită pentru montarea lor este 31 decembrie 2023

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care toate apartamentele trebuie dotate cu contoare de căldură sau repartitoare până la sfârșitul acestui an.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

”În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, prevede legea.

Măsura se aplică atât în cazul apartamentelor de locuit cât și în cazul sediilor de firme. Montarea repartitoarelor se face pe fiecare calorifer în parte, iar cei care nu vor fi de acord riscă amenzi cuprinse între 500 și 1000 de lei.

Prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus, însă costurile pot ajunge la sume mult mai mari. Instalarea acestuia și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică costă cel puțin 125 de lei.

Contractul pentru montarea repartitoarelor se încheie doar cu asociația de proprietari, nu cu fiecare proprietar în parte, însă în foarte multe cazuri adunarea generală a asociației a votat să nu se facă aceste investiții.

„Însă cei care decid în cadrul asociației trebuie să își asume că această decizie nu este în conformitate cu legea. Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este: compartimentul de energie din cadrul primăriei să ceară asociației de proprietari situația contorizării la nivel de condominiu și la nivel de asociație și acest compartiment propune autorității locale aplicarea de sancțiuni. Deci faptul că cineva încearcă să se opună dorinței unui proprietar de a respecta legea are niște efecte. Nu se poate merge la nesfârșit că nu vrea asociația”, a declarat Ticuța Hristov, expert în cadrul ANRE.

Potrivit legii, însă, proprietarul este cel care primește amendă dacă nu are repartitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri