Fenomen extrem de rar, surprins zilele trecute în Bihor. Un localnic a filmat apariția aurorei boreale, în stațiunea montană Vârtop, Arieșeni. Perdeaua albastră care a luminat bolta cerească a putut fi văzută preț de doar câteva momente, timp în care martorii spun că temperaturile au oscilat semnificativ. În urmă cu aproximativ o lună, o auroră boreală de culoare roșie a fost vizibilă în mai multe zone din țară.
Aceaste imagini au fost surprinse serile trecute pe cerul din Bihor și fac acum înconjurul internetului. Un localnic din Vârtop, Arieșeni, a fotografiat cu telefonul mobil apariția aurorei boreale, un fenomen inedit și destul de rar în această parte de lume.
„Cred că a durat totul unul sau două minute maximum, a fost o fereastră de cer senin de câteva secunde, și pur și simplu nu îmi venea să cred că se întâmplă așa fenomen în Vârtop, bătea vântul, se schimba temperatura de la negativă la pozitivă. În două sau trei ore, s-a schimbat de la -5 grade la plus 5 grade. A fost foarte ciudat. Eu am mai văzut așa ceva în primăvară, în luna aprilie am fost în Islanda, acolo am văzut aurora boreală și așa am reușit să o recunosc.” , ne-a mărturisit Marius Baicu, autorul fotografiilor.
Aurora boreală, cunoscută și sub numele de Aurora Polară, este un spectacol natural care se desfășoară în cerul nopții în regiunile polare ale Pământului. Specialiștii spun că fenomenul are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar intră în contact cu atmosfera Pământului și că nu e deloc suprinzător că este tot mai vizibil în România.
„Soarele are practic mai multe cicluri, acum suntem în cel de-al 25 ciclu care își va avea vârful în perioada următoare. Asta înseamnă că vom putea să vedem mai des aurora, din zone aflate la latitudini mai joase, așa cum este și România, dacă și cerul de permite.” , spune Alex Trandafir, specialist în schimbări climatice.
Aurora boreală a fost vizibilă și la începutul lunii noiembrie, când a fost surprinsă în mai multe localități din țară, inclusiv în Bihor. Atunci însă, cerul a fost colorat în roșu intens, iar sute de imagini au fost postate pe internet.
„Dacă aurora se produce în primul rând la contactul cu atomii de azot atunci va avea acea culoare pe care am văzut-o și în România, în noiembrie, culoarea roșiatică. În schimb, dacă ea reușește să penetreze atmosfera noastră și intră în contact cu atomii de oxigen, atunci va avea culorile clasice verzui sau albastre..”, a completat Alex Trandafir, specialist în schimbări climatice.
Potrivit oamenilor de știință, aurorele polare pot apărea oriunde pe glob, mai ales în afara marilor orașe, în zonele mai puțin poluate. Totuși, cel mai bine pot fi observate, pe o rază de aproximativ 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului: aurora boreală la Polul Nord, respectiv aurora australă la Polul Sud.