13 C
Oradea
29 februarie 2024
spot_img

Cetatea Piatra Șoimului va fi reabilitată. A fost construită în secolul al XIII-lea și va putea fi vizitată. Vezi cum arată acum

Sursă fotografii : Primăria Orașului Aleșd

Miercuri, 31.01.2024 , în Sala Mare a Primăriei Oraşului Aleşd, a fost semnat contractul de proiectare şi execuţie a lucrărilor pentru obiectivul de investiţii „ CONSOLIDAREA ŞI REABILITAREA RUINELOR CETĂŢII ŞINTEU – PIATRA ŞOIMULUI ”,

În urma licitaţiei, au fost desemnaţi câştigători Asocierea : EURAS S.R.L. (lider de asociere) – PROCAD BUSINESS S.R.L. (asociat) – ADDCONCEPT S.R.L. (asociat).

În data de 12.12.2022, Oraşul Aleşd a depus o solicitare de finanţare a proiectului ,,Consolidarea, reabilitarea RUINELOR CETĂȚII ȘINTEU- PIATRA ȘOIMULUI, in cadrul PNRR, Componenta C11 Turism și cultură Includerea în cele 12 rute turistice/culturale, pentru promovare și restaurare – etapa 3.

In data de 02.02.2023, a fost publicat Ordinul Ministrului Dezvoltarii privind Lista obiectivelor care indeplinesc criteriile necesare in cadrul rutelor turistice/culturale, in vederea restaurarii. Din aceasta lista face parte si proiectul nostru de Consolidare si reabilitare a RUINELOR CETĂȚII ȘINTEU PIATRA ȘOIMULUI .

În data de 25.04.2023 a fost semnat contractul de finantare.

Perioada de implementare nu poate depasi data de 30.06.2026,

VALOAREA PROIECTULUI: 12.477.304,23 LEI,

Prin implementarea acestui proiect, Primaria Oraşului Aleşd işi propune printre altele, următoarele intervenţii :

Consolidarea zidurilor șubrezite, cu înălțimi mari și secțiuni aferente relativ mici, cu risc de prăbușire, expuse alunecării, prăbușirii, flambării sau înclinării, prin completarea zidăriei și îmbunătățirea capacității de rezistență la mișcările seizmice respectiv prin refacerea continuității structurale pe verticală.

Consolidarea zidăriilor în zonele locale surpate, prin plombare, întrețesere, injectare, refacerea continuității structurale pe orizontală.

Consolidarea zidăriilor în zonele unde fundațiile au șubrezit și prezintă secțiuni mai mici decât zidurile de elevație aflate deasupra lor, prin completarea sau după caz cămășuirea paramentului.

Completarea zidăriilor pentru continuizarea structurală, acolo unde lipsa de material fragmentează segmente de ziduri.

Completarea arcelor de descărcare și ambrazurilor golurilor acolo, unde ele prezintă lipsă de material sau degradări.

Completarea locală și plombarea paramentului pentru refacerea planului exterior sau interior al zidăriei.

Completarea în volum a zidăriei surpate până la nivelul planului exterior sau până la înălțimea maxim păstrată și justificabilă, în vederea refacerii unei volumetrii dorite/sugerate, mai apropiate de starea originală.

Supraînălțarea coronamentelor zidăriilor cu două-trei asize de piatră pentru realizarea unor straturi de uzură/ sacrificiu, expuse direct intemperiilor, pentru a proteja coronamentul original existent.

Completarea fundațiilor în vederea marcării pe sol – aducerii la cota de călcare – a amprentelor traseelor zidăriilor distruse.

Amenajarea potecii de acces la cetate şi a unor alei în incinta cetăţii

Îmbunătăţirea calităţii experienţei turistice la vizitarea obiectivelor de patrimoniu şi a elementelor reprezentative ale culturii româneşti,

Organizarea de evenimente tematice în vederea includerii Cetăţii Piatra Şoimului în circuite turistice locale, judeţene şi regionale;

Protejarea identităţii culturale a oraşului Aleşd, a regiunii Nord Vest şi a României,

Educarea tinerilor în spiritul dezvoltării bagajului cultural şi ocrotirii patrimoniului naţional;

Dezvoltarea economică durabilă a oraşului şi a regiunii;

Asigurarea unui ambient adecvat organizării de manifestări culturale şi sportive.

Scurt istoric

Cetatea Piatra Șoimului din satul Peștiș, sat aparținător orașului Aleșd. Numită de unii și Cetatea Șinteu, Piatra Șoimului este atestată documentar începand cu anul 1306. Conform unor surse istorice, construcția cetății a început în anul 1242, adică la finalul invaziei mongole-tatare din 1241 – 1242, care a pustiit așezările din Transilvania; cetatea a fost finalizată in anul 1276. Inițiatorul construcției ar fi fost un nobil maghiar, judele regelui Bela IV, Geregye Pal (Paul), care aparținea unei familii de nobili ce adusese servicii coroanei maghiare în timpul invaziei tatare.

Cetatea își trage numele de la stânca înaltă de 500 metri, pe care este ridicată si care era considerată accesibilă doar pentru șoimi.

Scopul cetății era să servească drept centru nobiliar pentru zona cunoscută sub numele de Țara Bistrei, zonă care se intindea asupra unor teritorii ce fac parte din jud. Bihor (partea de nord şi de vest) și Sălaj (partea de sud si sud-vest).

Cu trecerea timpului, domeniul Cetății Pietrei Șoimului a ajuns să stăpânească mai multe așezări, uneori alipite cu forța; în 1406, de domeniu apartineau 47 de sate, acesta întinzându-se până la Huedin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri