0 C
Oradea
8 decembrie 2024
spot_img
- Publicitate -spot_img

Începe Festivalul Medieval Oradea. Paradă spectaculoasă prin centrul orașului

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Festivalul Medieval Oradea începe azi, 4 iulie, cu o paradă în centrul orașului, iar de mâine, timp de trei zile, zidurile Cetății vor răsuna de lupte medievale, muzică de epocă precum și de concerte și dansuri medievale.

Detalii despre eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, în sala cu grifoni a Cetății Oradea, la care au participat: Alexandru Chira, director general Visit Oradea, alături de reprezentanți ai Asociației Deus Vult și invitați ai Festivalului Medieval din afara țării: Marc Hamel (Canada), Michael Sadde (Franța), Mathis Delalande (Franța), Ivar Mauritz Hansen (Norvegia) și Mihai Cotei (România).

Gazda Campionatului Internațional de TAP-Fight, etapa din România

În deschiderea conferinței, Alexandru Chira a prezentat cavalerii din prezidiu și a mulțumit în numele orașului Oradea pentru oportunitatea de a găzdui Campionatul Internațional de TAP-Fight, etapa din România. Această competiție de elită adună cei mai buni luptători din întreaga lume, iar echipele din Franța, Australia, Canada, Anglia, Norvegia, Italia, România etc. se vor întrece în lupte. TAP-fight este un sport de contact cu bază istorică, în cadrul căruia se folosesc arme, echipamente, armuri și unelte din diferite perioade istorice, cu scopul de a lovi o suprafață de contact a adversarului.

„Festivalul Medieval din Oradea a devenit unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din România și din această zonă a Europei. Prin acest eveniment ne- am propus să aducem în fața publicului obiceiuri, meșteșuguri medievale, cavaleri, personaje din legende, care să poartă vizitatorii într-o călătorie istorică plină de farmec și aer autentic. Despre ediția din acest an pot să spun că este o ediție mai eroică, mai spectaculoasă și mai epică decât edițiile anterioare”, a menționat Alexandru Chira.

În continuare, au fost prezentate noile atracții ale festivalului. La Festivalul Medieval Oradea se vor desfășura anul acesta turniruri cu lance balsa, care presupun participarea unui număr mai mare de competitori și un tip de lance specială, mai exclusivistă, proiectată să crape la impact. Această competiție aduce la Oradea 14 cavaleri din Canada, Norvegia, Franța, Slovacia și, în premieră, din România.

Arena de lupte va fi animată timp de trei zile cu antrenamente călare, jocuri regale ale caselor nobiliare, competiții nobiliare și jocuri vânătorești și bineînțeles cu turniruri spectaculoase, bătălii de noapte și luptele din cadrul campionatului internațional de TAP-fight.

De asemenea, programul pentru cei mici este unul bogat în activități tematice interesante. Aceștia se vor putea iniția în artele vechi, participând la ateliere de tir cu arcul, olărit, tâmplărie și pielărie. Va fi o oportunitate unică pentru copii de a se simți adevărați eroi medievali și de a-și dezvolta abilitățile într-un mod distractiv și educativ. În zona dedicată copiilor din Șanțul Cetății, vor avea loc zilnic concerte de muzică medievală, teatru de păpuși, tournament cavaleresc pentru copii, dans și magie. Programul include și artiști levitatori, povești medievale și dresură de păsări de pradă.

O altă noutate a acestei ediții este Taverna Medievală, care va fi amenajată în zona taberelor medievale. Aici, publicul va avea ocazia de a face o călătorie cât se poate de autentică în vremuri medievale, cu ajutorul personajelor medievale care vor cuceri zona, a concursurilor tematice, jongleriilor, concertelor de muzică medievală dar și a spectacolelor cu foc. Tot în tavernă, pe tot parcursul festivalului, publicul va avea ocazia de vedea cum se produce berea artizanală a festivalului și, bineînțeles, de a o savura.

Elemente de noutate combinate cu tradiții

Având în vedere succesul din anul trecut, se vor realiza și în acest an tururi ghidate în Cetatea Oradea, organizate cu ghizi de turism acreditați. Aceste tururi sunt concepute pentru a prezenta valoarea istorică și culturală a cetății, precum și taberele medievale din Parcul Cetății. Tururile sunt gratuite și se desfășoară de mai multe ori pe zi, în limba română și engleză, pe parcursul celor trei zile de festival. Vizitatorii vor avea oportunitatea să interacționeze cu expozanții și să le descopere obiceiurile și istoria.

În continuare, Bogdan Dărăban, reprezentantul Asociației Deus Vult, a oferit detalii despre activitățile din festival, menționând că turneul va avea două zile pentru calificări, iar ultimii 8 cavaleri vor lupta pentru a stabili campionii ediției 2024. Bogdan Dărăban a explicat că principala diferență față de ediția din anul trecut este numărul mult mai mare de participanți, iar la finalul fiecărei zi se vor face demonstrații de turnir.

Ceremonial de deschidere în Piața Unirii – paradă medievală, regal al coifurilor

Prima zi a Festivalului Medieval din Oradea va debuta azi, 4 iulie, la ora 18:30, în Piața Unirii, cu ceremonia de deschidere. Parada pornește de pe strada Republicii, traversând Piața Ferdinand, Podul Sf. Ladislau, cu o staționare în Piața Unirii, după care alaiul va porni prin strada V. Alecsandri până la Cetatea Oradea. Ceremonia va fi un adevărat regal al coifurilor, oferind participanților și spectatorilor o experiență captivantă și plină de emoție.

Muzica medievală și dansurile vesele vor anima atmosfera și vor aduce în prim-plan cultura și tradițiile vremurilor apuse. Vizitatorii vor putea asista la demonstrații de luptă, turniruri, reconstituiri istorice și alte activități fascinante care vor recrea cu fidelitate atmosfera din Evul Mediu.

Anul acesta programul de la scena principală aduce concerte și DJ seturi, dar și un spectacol cu acrobații, dans și efecte pirotehnice, în premieră. Acesta va fi oferit de trupa The Fuel Girls din Marea Britanie, vineri seara de la ora 22:00 și se anunță a fi un show spectaculos, de neratat. Tot la scena principală ne vom întâlni anul acesta cu Grimus, Elektro Instinct, Subcarpați, Radu Almășan, DJ LEKTRONIKUMUZ și Duo acustic – Dafina.

În timpul Festivalului Medieval Oradea, întreaga Cetate va fi învăluită de o atmosferă desprinsă din cărțile de istorie, curțile și parcurile vor prinde viață sub ropote de cai, clinchet de armuri și zumzetul personajelor medievale fascinante. Muzica, costumele, cavalerii și nobilii veniți din locuri îndepărtate să-și etaleze iscusința, meșterii medievali care vor reda cu măiestrie arta meșteșugurilor medievale – toate acestea vor face din ediția 2024 a Festivalului Medieval o poveste medievală epică!

Programul detaliat al evenimentelor îl găsiți pe link.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri