Universitatea din Oradea a găzduit, între 22 iulie și 4 august 2024, o nouă ediție a Școlii de Vară „Polis”. La evenimentul organizat de Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, în parteneriat cu Centrul de Consiliere și Servicii privind Cariera (CCSC), au luat parte 32 de elevi din clasele X-XII, din Beiuș, Vârfuri (Arad) și Oradea. |
După ce au aflat noțiuni minimale despre jurnalism, la unul dintre „cursurile altfel” ale școlii de vară, „studenții” și mentorul lor au încercat să descrie, într-un material de presă, experiența celor două săptămâni petrecute la Universitatea din Oradea.
„A fost o experiență unică”, spune Georgiana Bota. „Plecăm cu amintiri și prieteni noi”, adaugă Ciprian Bradea. La rândul ei, Mădălina Filip crede că Școala de Vară „Polis” a însemnat „oportunitatea de a cunoaște universitatea și orașul”. Venind de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, ca și colegii ei citați mai sus, Maria Haras este de părere că, la „Polis”, a avut „ocazia de a vedea studenția, cu ochi de elev”. Tot beiușană, dar de la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, eleva Amalia Turcu spune că „Polis” a fost pentru ea „o metodă de a alege o facultate pentru viitor”. N-au lipsit nici aprecierile superlative. Vulcanista Sonia Popa vede zilele petrecute la Universitatea din Oradea ca pe „un poem al adolescenței mele”, iar colega ei Diana Trip definește experiența „Polis” ca pe „un mod excepțional de a îmi petrece vacanța de vară”. Și, în cele din urmă, dar nicidecum ultimul, mezinul evenimentului, Alexandru Iagăr, de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, mărturisește că, pentru el, „a fost o experiență de cunoaștere și comunicare. Școala de Vară nu este doar despre cursuri, ci și de a participa la diverse activități interactive”.
Și în acest an, studenții de mâine au putut să se întreacă între ei scriind un scurt eseu, iar miza concursului a fost o tabletă electronică de ultimă generație. Marele premiu al ediției 2024 a „Polis” i-a revenit lui Bogdănel Cornea.
La fel ca și colegii ei, care s-au decis și au promis că vor reveni la Universitatea din Oradea, în calitate de studenți, gândește și Anastasia Igna, cea pentru care zilele petrecute la școala de vară Polis au însemnat, simplu: „ o pregătire pentru viața de student”.
Deoarece acest articol a fost scris de elevii care au luat parte la cursurile Școlii de Vară „Polis”, iată și numele autorilor: Bogdănel Cornea, Sonia Mocanu, Georgiana Bota, Amalia Turcu, Mălina Filip, Anastasia Ignat, Sonia Popa, Diana Trip, Gabriel Popa, Cristian Degău, Ciprian Bradea, Ivan Jurgiu, Amalia Mihalea, Daria Laza, Maria Haras, Mădălin Sabău, Eduard Roman, Adrian Șerban Vesa, Robert Tal, Dragoș Omuțu și Alexandru Pirte.