13 PERCHEZIȚII LA PERSOANE CERCETATE PENTRU CONSTITUIREA UNUI GRUP INFRACȚIONAL ORGANIZAT ȘI TRAFIC DE MIGRANȚI
Joi, 21 noiembrie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Oradea, au desfășurat o acțiune de amploare, constând în punerea în executare a 13 mandate de percheziție domiciliară, în 11 localități din județul Bihor, într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Din probatoriul administrat a rezultat că, în perioada 2022 – 2023, un bărbat, de 50 de ani, din județul Bihor, ar fi coordonat un grup de criminalitate organizată, format din 15 membri, specializat în transportul de migranți, pe teritoriul Bulgariei.
Ca rezultat al tuturor activităților operative, realizate în urma schimbului de date și informații, pe teritoriul Bulgariei, au fost depistate 5 transporturi ilegale, fiind depistați 142 de migranți provenind din state din afara spațiului Uniunii Europene.
Pentru facilitarea investigațiilor cu privire la activitatea desfășurată de grupul infracțional organizat, la data de 26 octombrie 2023, a fost înființată o Echipă Comună de Investigații – J.I.T. (Joint Investigation Team), între autoritățile judiciare din România și Bulgaria, sub egida EUROJUST.
Ulterior, la 30 octombrie 2024, a fost înregistrat Ordinul European de Anchetă prin care autoritățile judiciare din Bulgaria au solicitat efectuarea unor acte de urmărire penală cu privire la 16 cetățeni români.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale, au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri, precum și alte mijloace de probă, vizând activitatea infracțională desfășurată pe teritoriul Bulgariei de membrii grupării de criminalitate organizată.
Cercetările continuă pentru documentarea întregii activități infracționale a grupului organizat, în cadrul J.I.T., împreună cu autoritățile din Bulgaria.
Acțiunea desfășurată în România a beneficiat de sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române, Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, prin structurile teritoriale.
Precizăm faptul că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.