7.2 C
Oradea
17 martie 2025
spot_img

Se lucrează pe sectoarele vulnerabile la secetă. Peste 70 de utilaje sunt în teren

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Se lucrează intens pe sectoarele vulnerabile la secetă

Lucrările pentru îmbunătățirea retenției de apă pe sectoarele vulnerabile la secetă din regiunile Ierul Îngust, Valea Salcia și Canalul Colector-Crișul Negru sunt în plină desfășurare.

Pentru a menține ritmul impus prin caietele de sarcini, echipele constructorilor au mobilizat nu mai puțin de 72 de utilaje de tip excavatoare, buldozere, autocamioane, dumpere, dragline și utilaje amfibii.

La o lună după deschiderea șantierelor, lucrările de excavație sunt realizate în procent de 95%. În următoarele luni, urmează lucrări de umpluturi de pământ și reparații la stăvilare și praguri de fund. Toate acestea vor contribui la îmbunătățirea capacității regiunilor afectate de secetă de a gestiona apa, sporind, în același timp, reziliența față de schimbările climatice,” a declarat Pásztor Sándor, directorul Administrației Bazinale de Apă Crișuri.

Lucrările vizează asigurarea secțiunii optime de scurgere a apei pe:

Canalul Colector, principalul canal de desecare și irigații care leagă Crișul Repede de Crișul Negru (lot 1);

Sectoarele colmatate de pe Ierul Îngust ( lot 2, amonte și aval de acumularea Fazanilor) și Valea Salcia (lot 3, amonte de barajul Șimian).

Aceste lucrări se vor desfășura pe o lungime totală de 42,5 km și vor răspunde nevoilor de gestionare a apei pentru 25 de localități bihorene. În urma finalizării acestora, se va îmbunătăți capacitatea de retenție a apei în albie, contribuind atât în perioadele de secetă, cât și în cazul inundațiilor.

Valoare totală a investiției este de 23,8 milioane lei. Aceste obiective de investiții sunt finanțate prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.), în procent de 60% și din surse proprii ale Administrației Naționale ”Apele Române”, în procent de 40% .

Investiția va aduce beneficii semnificative, nu doar în perioadele de secetă, printr-o mai bună gestionare a apei, dar și în timpul inundațiilor, printr-o capacitate mai mare de stocare a apei.

Localitățile beneficiare:

Șimian, Șilindru, Voivozi, Săcuieni, Diosig, Ianca, Roșiori, Vaida, Mihai Bravu, Tărian, Girișu de Criș, Toboliu, Cheresig, Roit, Sânnicolau Român, Berechiu, Cefa, Inand, Arpășel, Ghiorac, Boiu, Tămașda, Avram Iancu, Ant și municipiul Salonta.

CASETĂ TEHNICĂ

Detalii despre proiectele de investiții

LOT 1Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Canalului Colector prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor

Asociere: SC Global Industrial SRL (lider), SC Gavella Com SRL (asociat 1), SC Rono Aquia SRL (proiectant, asociat 2)

Durata contractului: 4 luni

Valoarea contractului: 15.027.136,45 lei

LOT 2Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Văii Ierul Îngust (Cheșcheni) prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor

Asociere: SC Senera SA (lider), SC Citadina 98 SA (asociat 1), SC Aquacon Proiect SRL (proiectant, asociat 2)

Durata contractului: 4 luni

Valoarea contractului: 7.853.953,84 lei

LOT 3Asigurarea secțiunii optime de scurgere a Văii Salcia prin lucrări de reprofilare și eliminare a obstacolelor, județul Bihor

Asociere: SC Gavella Com SRL (lider), SC Rono Aqua SRL (proiectant, asociat)

Durata contractului: 2 luni și 15 zile

Valoarea contractului: 895.205,28 lei

Obiective de investiții finanțate prin Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (F.S.U.E.), în procent de 60% și din surse proprii ale Administrației Naționale ”Apele Române”, în procent de 40% .

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri