8.9 C
Oradea
28 februarie 2024
spot_img

Catedrala gotică din Cetatea Oradea 

La 25 august 1401 Papa Bonifaciu al IX-lea a acordat Catedralei gotice din Cetatea Oradea Indulgența plenară, asemenea bisericilor San Marco din Veneţia şi Sfânta Maria Porțiuncula din Assisi. Acest fapt a sporit și mai mult prestigiul locului, catedrala devenind un renumit loc de pelerinaj. În decretul papal dat la Roma se menționează faptul că rămășițele trupești ale regelui Ladislau I se odihnesc în catedrală. Amintește, totodată, și de minunile înfăptuite aici.

Potrivit documentului, Penitențeria Apostolică a acordat Indulgența plenară, iertarea păcatelor, cu ocazia solemnelor celebrări în onoarea Sfântului Ladislau, tuturor credincioșilor, cu adevărat căiți de păcatele lor, care s-au spovedit și au vizitat cu evlavie catedrala în ziua sărbătorii Sf. Ladislau, precum și în cele patru zile precedente și imediat după sărbătoarea închinată Sf. Ladislau.

Construcția catedralei gotice a început sub îndrumarea episcopului Andrei Báthory şi a fost finalizată probabil în jurul anului 1407. Avea trei nave şi o faţadă flancată de două turnuri. Altarul era octogonal.

În interiorul catedralei au fost înmormântate mai multe capete încoronate. Amintim aici pe regele Ladislau I; regele-împărat Sigismund de Luxemburg, alături de prima sa soție Maria. Ornatul regelui Sigismund a fost descoperit absolut întâmplător de către soldaţii austrieci din garnizoana locală în anul 1755, piesele fiind duse la Viena. Tot în catedrală a fost înmormântată regina Beatrix, prima soție a regelui Carol Robert de Anjou.

În prezent, în interiorul Muzeului Orașului Oradea, pot fi admirate mai multe fragmente arhitectonice din catedrala înălțată în secolul al XIV-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri