0 C
Oradea
9 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

Statuia Reginei Maria a fost împodobită cu mii de flori. Militarii de gardă fac schimbul din oră în oră. (Video)

Oradea, orașul care s-a dezvoltat cel mai mult în ultimii ani este în aceste zile în sărbătoare. Aici au loc zilele orașului dar sunt sărbătoriți și cei 100 de ani trecuți de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia. Statuia reginei a fost împodobită cu mii de flori, care refac mantia pe care alteța a purtat-o în urmă cu un secol. Crizantemele, daliile și floarea soarelui oferă un adevărat spectacol de culoare, astfel că locul a devenit în scurt timp un punct de atracție pentru localnicii și turiștii de toate vârstele.

Pe 12 octombrie, orădenii au două mari motive de sărbătoare. La această dată, în 1918, s-a semnat Declarația de Independență a Românilor din Transilvania iar în 1944, orașul a fost eliberat de către armata româna. Anul acesta, mai există un prilej de bucurie. La Oradea au loc o serie de evenimente menite să celebreze împlinirea celor 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria, la Alba Iulia, ca Suverani ai României Mari, mai ales că în centrul municipiului au fost construite în ultimii ani, statuile celor două capete regale.

Pentru a marca evenimentul, doi artiști florari au muncit zi și noapte în ultima săptămâna pentru a reface mantia purtată de regină în urmă cu un secol. Mantia a fost realizată din mii de flori specifice toamnei iar statuia a devenit cel mai important punct de atracție pentru localnici și turiști.

“Flori de sezon și care să rămână frumoase și după ce se vor usca pentru că mantia va sta o lună de zile. Am folosit dalii, crizanteme, amarantus, ferigă mai ales, foarte mult, am creat baza din ferigă uscată și vopsită, floarea soarelui, jerberă, garoafe.” , ne-a mărturisit Andrea Flore-Izsak, meșter florar.

“Aici în Oradea totul a durat două zile dar înainte cu cinci zile am pregătit tot materialul de bază, l-am pregătit acasă. Și cum ați reușit să le montați? Am avut scară, am avut schele metalice, la o înălțime de 5 metri, aveam nevoie de ajutoare.”, a completat și Ionuț Flore-Izsak, meșterul florar care s-a ocupat de proiect.

“Oradea merita această statuie. Vă place? Da, e foarte frumoasă și așa cu flori e și mai bine.”, spune un orădean care a trecut prin zonă.

“Ceva simbolic catifea sau ceva cred că era mai indicat dar având în vedere că e toamnă se potrivește. E bine și cu aceste flori. Pentru noi, pentru localnici e un punct de atracție și la fel și pentru copii.”, este părerea unei localnice care a venit să vadă statuia împreună cu copiii.

La nici 500 de metri depărtare, în Piața Unirii, se afla statuia Regelui Ferdinand I. Lângă soclu a fost amplasată o casetă din sticlă care conține obiecte de epocă: sabia, casca, decorații și tricolor precum cele purtate de rege și care apar în fotografiile de epocă. De asemenea, lângă statuia acestuia au fost montate și două tunuri iar din oră în oră, militarii din gardă au făcut schimbul.

“A fost interesant, mă așteptam la mai mult fast având în vedere că e o mare sărbătoare a orașului dar a fost bine, e bine că se întâmplă lucruri de acest fel.” crede un orădean care a venit să imortalizeze momentul.

“Mi-a plăcut, foarte impresionant, am filmat totul ca să le dau și fetelor mele pentru că ele lucrează , mi-au spus mami să nu scapi nimic, să ne trimiți tot.”, spune o orădeancă, vizibil emoționată.

Tot astăzi, intrarea este gratuită la toate obiectivele turistice administrate de Oradea Heritage: Casa Darvas – La Roche, Templul Francmasoneriei, Turnul Primăriei, Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein.

Mai multe, în reportajul video.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri