8.9 C
Oradea
28 februarie 2024
spot_img

,,Bihorul colindă”. Concerte de colinde tradiționale

De-a lungul lunii decembrie 2022, vor fi organizate concerte de colinde tradiționale în toate zonele județului Bihor. Proiectul, intitulat ,,Bihorul colindă”, a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă de către domnul Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, doamna Florica Bradu, artist de muzică populară și domnul Horea Abrudan, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Bihor.

Concertele se vor desfășura în Tinăud (10 dec.), Husasău de Criș (11 dec.), Aleșd (11 dec.), Tinca (16 dec.), Ștei (16 dec.), Beiuș (17 dec.), Marghita (17 dec.), Șuștiu (17 dec.) și Roșia (18 dec.). La toate concertele se va colinda în grup (ceată de colindători), iar participanții vor purta costume tradiționale (programul complet la finalul articolului).

,,Prin acest proiect dorim să ajungem la sufletul bihorenilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Avem două obiective principale: în primul rând, să vestim tuturor bihorenilor, prin intermediul colindului tradițional, nașterea Mântuitorului Nostru Isus Hristos și, în al doilea rând, să scoatem la lumină obiceiurile, tradițiile și valorile culturale specifice. Practic să arătăm cine suntem și ce ne caracterizează ca bihoreni. Rolul administrației publice este în esență acela de a contribui la ridicarea nivelului de bunăstare a cetățenilor și a comunităților locale. Bunăstarea nu se reduce doar la bunăstarea materială, ci are, în acepțiunea noastră, și o importantă componentă spirituală”, a declarat Mircea Mălan.

Proiectul este derulat de Consiliul Județean Bihor, Centrul Cultural al Județului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean, Biserica Ortodoxă, primăriile unde se desfășoară fiecare eveniment și artiști de muzică populară din Bihor.

,,Am răspuns cu toată inima, cu tot sufletul, la apelul de a participa la promovarea și redeșteptarea tradițiilor noastre bihorene. Colindele sunt cele mai vechi producții folclorice, din perioada pre-creștină, iar după aceea s-au îmbinat cu perioada creștină. Înainte de ajun se căuta în localitate un loc special, la o răspântie, care se numea vatră. Acolo, oamenii comunității credeau că se întâlnesc viii cu morții. În vatră făceau foc – focul simboliza purificare, simboliza belșug pentru anul care vine. Tinerii stăteau în jurul focului, cântau, colindau, mai și jucau. Adulții, părinții, mergeau să aprindă felinare în stâlpul porții, drept invitație pentru colindători”, a declarat Florica Bradu.

Elevi care fac parte din grupuri de colindători vor participa la concertele din județ, cu sprijinul ISJ Bihor. ,,Ne vom asigura că elevii au toate condițiile necesare pentru a participa și a se implica activ în aceste concerte organizate în cadrul proiectului Bihorul colindă. De-a lungul timpului, am observat un interes crescut al elevilor față de ceea ce înseamnă tradiții și obiceiuri românești. Am văzut cu cât drag și strălucire în ochi vin să ne colinde, spre exemplu la inspectoratul școlar, cu cât drag participă la concerte, festivaluri, la activitățile lor de încondeiat ouă în perioada sărbătorilor pascale. Drept urmare, este un lucru natural să încurajăm și să menținem acest interes crescut al elevilor.”, a spus Horea Abrudan.

Programul evenimentelor poate fi consultat aici: https://www.cjbihor.ro/colinde/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri