13 C
Oradea
29 februarie 2024
spot_img

Pericol de inundații în județul Bihor

În contextul atenționărilor hidrometeorologice valabile pentru județul Bihor, în această perioadă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viața și bunurile.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenționare meteorologică – Cod Galben, valabilă pentru județul Bihor, în intervalul 16 decembrie, ora 12.00 – 17 decembrie, ora 12.00, fenomenele vizate fiind “ploi însemnate cantitativ, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor depăși 25…30 l/mp și pe arii restrânse… 40…60 l/mp. Ploile vor avea și caracter de aversă și pe alocuri vor fi descărcări electrice.”.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis pentru județul nostru, o atenționare hidrologică – Cod Galben, valabilă în perioada 16 decembrie, ora 12.00 – 18 decembrie, ora 18.00, pentru râurile din bazinele hidrografice Crişul Repede și Crişul Negru.

În scopul preîntâmpinării situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate, vă recomandăm să evitați deplasările pe durata manifestării acestora și să vă adăpostiți în imobile sau spații închise, care vă asigură protecția.

În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.

De asemenea, pentru a reduce riscul producerii de inundații la propriile gospodării: curățați, adânciți sau realizați în cazul în care nu există, șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; nu aruncaţi la întâmplare gunoaie menajere şi resturi vegetale în albiile apelor curgătoare; drenați şi asigurați curgerea apei către şanțurile de captare, astfel încât aceasta să nu băltească în gospodării și nu în ultimul rând, curăţați pilonii de susţinere a podurilor, punţilor şi podeţelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistenţa acestora.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri