13.9 C
Oradea
7 octombrie 2024
spot_img

Toți micuții merită copilărie

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Toți micuții merită copilărie

Proiectul Arta de a fi împreună își propune incluziunea copiilor cu dizabilități prin intermediul atelierelor de artă.

Proiectul este finanțat prin programul Fundației Comunitare Oradea, Bursa Talentelor 2022. Arta de a fi împreună tratează două problematici de interes în zilele noastre: incluziunea persoanelor cu dizabilități în societate încă de la o vârstă fragedă, pentru o viață normală și exprimarea emoțiilor copiilor prin intermediul artei. Publicul țintă îl reprezintă copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani, atât cei cu dizabilități de natură fizică și/sau ușor spre mediu psihică, precum și cei tipici. Activitățile se vor desfășura sub forma unor ateliere de artă incluzive (la care participă toate categoriile de copii, împreună) în perioada februarie-octombrie 2023 la sediul Asociației Deficienților Locomotori din Bihor, finalizându-se cu o expoziție a lucrărilor micilor artiști pentru comunitate. Temele abordate în cadrul atelierelor sunt special alese pentru a dezvolta motricitatea copiilor, a-i învăța să-și gestioneze sentimentele prin artă și a colabora pentru a obține rezultate cât mai bune.

Ideea proiectului a venit din identificarea nevoii copiilor cu dizabilități de a se bucura de activități recreative alături de copiii tipici și lipsa unor astfel de inițiative la nivel local. Cooperarea dintre copii are efecte imediate în ceea ce privește empatia și acceptarea faptului că diferențele ne pot apropia, nu trebuie să ne separe, dar și pe termen lung, prin contribuirea la construirea unei societăți puternice, în care fiecare individ este acceptat, integrat și valorat. Considerăm că este necesară implementarea acestui proiect pentru a face un prim mic pas spre transformarea României într-o țară care apreciază diversitatea, o folosește în favoarea sa și face demersurile necesare incluziunii.

Coordonatorul proiectului este Krisztina Nyikos, persoană cu dizabilități pasionată de artă și membră a Asociației Deficienților Locomotori din Bihor.

Pe durata derulării proiectului, copiii vor participa la ateliere de pictură inovative, de desen și multe altele. Activitățile vor avea loc într-un mediu prietenos în care fiecare micuț se va simți liber să se exprime, va crea conexiuni cu semenii lui și se va relaxa, uitând în orele petrecute împreună de stresul și activitățile cotidiene.

Terapia prin artă este un tip de terapie care presupune folosirea formelor de artă în diverse moduri, pentru îmbunătățirea stării mentale, emoționale și motrice. Este eficientă pentru copiii care se confruntă cu probleme de dezvoltare, afecțiuni medicale, educaționale, sociale sau psihologice. Terapia prin artă ajută copiii să-și exploreze emoțiile, îmbunătățească stima de sine, să gestioneze dependențele, să scadă stresul, să reducă anumite dificultăți de învățare, să reducă simptomele de anxietate și depresie și să facă față unei boli fizice sau unei dizabilități. Având în vedere că tot mai mulți copii se confruntă cu stres, anxietate și depresie, acest proiect vine în sprijinul copiilor din comunitatea orădeană și îi ajută să gestioneze și să își exprime mult mai ușor emoțiile prin artă.

Scopul acetui proiect este cel de a sprijini incluziunea copiilor cu dizabilități în societate. Este un proces de durată și reprezintă o conștientizare asupra faptului că toți copiii pot colabora și a importanței empatiei în relațiile interumane.

Proiectul Arta de a fi împreună se dorește a fi unul repetitiv, care să aibă loc anual, cu scopul de a ajunge la un număr cât mai mare de beneficiari.

Procesul de implementare al proiectului poate fi urmărit pe pagina de Facebook Asociația Deficienților Locomotori Bihor. Totodată, copiii pot fi înscriși la ateliere la numărul de telefon 0773 319 648 (Ovi Milian).

Toți copiii merită o copilărie frumoasă, în care să se dezvolte armonios

Proiectul Arta de a fi împreună, este finanțat prin Programul Bursa Talentelor de companiile: Holcim, Plexus, Super Bon Reciclare, Eco Bihor, Roexpert Cad, Celestica, Tehnomed Grup, Partizan Ecoserv, BlackBoard,VPK Packaging Salonta, Interbroker, Vernicolor, Marvicon, Eberspacher, Ana HR, Iwis, Decitex, Nidec, Sema Expres, Cramele Bekesi, Podgoriile Dextra și coordonat la nivel local de Fundația Comunitară Oradea.

Contact: Dana Mierluț

Telefon: 0758 573 740

Email: dana.mierlut@gmail.com

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri