3.9 C
Oradea
9 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

Voluntari în slujba copiilor bolnavi

O ambulanță care transportă gratuit copiii bolnavi de la un spital la altul sau chiar la clinici private din străinătate. Nu este ideea celor din Guvern, ci proiectul de suflet al unui asistent medical din Bihor. Bărbatul a făcut rost de o autospecială din Italia, a dotat-o cu toate echipamentele necesare, a convins medici, asistenți și șoferi să lucreze benevol și a pus-o la dispoziția micuților bolnavi care nu au bani pentru un transport specializat. În mai puțin de un an, ambulanța a parcurs peste 25.000 de kilometri, salvând astfel numeroase vieți.

Balazs Kis lucrează de aproape un deceniu ca asistent medical în cadrul UPU-Smurd Bihor. Tânărul spune că în toată această perioadă a văzut foarte mulți copilași bolnavi care au nevoie de ajutor, unii dintre ei proveniți din familii cu posibilități financiare limitate. La ei s-a gândit în 2022, atunci când și-a luat înima în dinți, s-a dus în Italia și a făcut rost de o ambulanță pe care a pus-o în slujba micuților pacienți care au nevoie să fie transportați la diferite clinici din Europa sau din țară, pentru tratamente și operații.

“Ambulanța are o vechime de cinci ani, aproape șase și a fost cumpărată de la partenerii noștri de la Crucea Roșie din Bolzano, Italia, cu un euro. A fost un act de vânzare-cumpărare sau mai bine zis o donație simbolică”, spune Balazs Kis – coordonatorul proiectului

A reușit să doteze autospeciala de intervenție la standardele impuse de lege, tot cu ajutorul oamenilor de bine care nu au rămas nepăsători și au donat peste 30.000 de euro pentru cumpărarea echipamentelor necesare.

Defibrilatorul, aspiratoarele, unul portabil, altul staționar, dar și monitorul de funcții vitale care este bun atât pentru copiii micuți, neonatologici cât și pentru adulți. Toate acestea au fost cumpărate cu spirijinul celor care au decis să se implice în proiect.

În plus, ambulanța a fost decorată cu foarte multe jucării, astfel încât transportul micuților să se desfășoare într-un ambient cât mai plăcut. Între timp, Balazs a închegat și o echipă de voluntari formată din 20 de medici, asistenți și șoferi profesioniști care atunci când nu muncesc, sunt la dispoziția ambulanței care transportă bolnavii minori, gratuit, oriunde este nevoie. Din echipă face parte și Teodora Szilagyi. Femeia lucrează de aproape 30 de ani ca asistentă, pe secția de Ortopedie a Spitalului Județean. Chiar dacă turele și gărzile sunt obositoare, cadrul medical a decis să se implice și în acest proiect, pentru că iubește enorm copiii și nu suportă să îi vadă suferind.

“Toată lumea pune pe masă toată știința, experiența a zeci de ani, și toată lumea ia de acolo ce are nevoie în momentul respectiv, ne atenționăm unul pe celălalt, vezi că în cazul cutare poate să fie sau să apară ceva, e extraordinar, o încărcare pozitivă.” , ne-a mărturisit Teodora Szilagyi – asistent medical

În mai puțin de un an de zile, ambulanța gratuită a făcut peste 25.000 de kilometri pe tot teritoriul Europei, ajutând 15 copilași cu probleme.

Este și cazul unui tânăr din Ardeal care a fost adus acasă de la Marsilia, după ce suferise acolo o operație iar familia nu a avut banii necesari pentru un transport specializat.

“Nu mai aveam cum să îl aduc pentru că el putea să stea doar întins pe targă și alt transport nu aveam cu ce. Altfel ar fi costat prea mult, foarte mult, undeva la 10.000 de lei.”, spune Sorin Bora – tatăl copilului

Fundația are însă în continuare nevoie de bani, deoarece combustibilul este asigurat tot din donații, astfel încât părinții să fie scutiți de orice efort financiar. Cei care vor să îi ajute pe voluntari, pot dona orice sumă de bani, accesând site-ul www.ambulantapentrucopii.ro. Pe viitor, voluntarii și-au propus să organizeze și sesiuni de prim ajutor pentru copii.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri