20 C
Oradea
10 septembrie 2024
spot_img

18 milioane de euro pentru reabilitarea spațiilor verzi. Patru parcuri din Oradea vor fi modernizate

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

18 milioane de euro pentru reabilitarea spațiilor verzi din Oradea. Alte patru parcuri vor fi modernizate

Primăria Oradea continuă să amenajeze noi spații verzi și să ofere comunității parcuri și locuri de relaxare modernizate. În acest sens, consilierii locali au aprobat astăzi, 28 septembrie, mai multe proiecte prin care se dorește modernizarea sau înființarea unor astfel de spații destinate orădenilor, indiferent de vârstă.

Toate aceste proiecte se vor realiza din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional care finanțează și transformarea spațiilor verzi.

„În etapele anterioare de finanțare am avut subvenționate zonele degradate care au fost transformate în parcuri, și atunci prin proiecte de aproximativ 10 milioane de euro am transformat peste 7 ha de zone degradate în zone verzi, de exemplu, de la zona Barcăului, până la coridorul verde din zona Grigorescu sau Ion Bogdan. În etapa actuală se finanțează reabilitarea parcurilor din Oradea. Avem în acest moment o sumă alocată pe partea de spații verzi de 18 milioane euro prin Programul Operațional Regional, care sunt bani rezervați pentru Oradea. Primăria Oradea a finalizat proiectele tehnice necesare pentru reabilitarea parcurilor, urmează să dăm drumul la procedura de achiziție a serviciului de execuție, deci în primăvara anului viitor toate aceste parcuri vor intra în reabilitare, iar până la începutul anului 2025 vor fi și finalizate,” a declarat primarul Florin Birta.

Modernizarea Parcului 22 Decembrie

Parcul 22 Decembrie, cu o suprafață de 22.570 mp, nu a mai fost amenajat de mai mult de 10 ani. La ora actuală parcul arată necorespunzător, mobilierul stradal este degradat, spațiile de joacă sunt din plastic, care nu mai oferă siguranță și nu corespund nevoilor copiilor.

În cadrul lucrărilor propuse se are în vedere modernizarea și reorganizarea spațiilor publice urbane (zone pietonale, zone destinate traficului velo, piste de alergare etc), iar prin reconsiderarea modalităților de utilizare a acestora, se propune un concept ecologic de amenajare a spațiilor verzi plantate.

Parcul va avea mai multe zone funcționale din punct de vedere al activităților și amenajărilor: loc de joacă cu suprafețe de tartan și așchii de lemn, facilități de agrement și sport: teren multifuncțional de sport cu dimensiuni de 19×11 m, finisat cu tartan, facilități moderne pentru toalete publice, va fi dotat cu wi-fi și panouri indicatoare și elemente de orientare, pistă de biciclete, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic/beton și sac de plastic etc.

De asemenea, cișmelele de apă potabilă vor fi amplasate la intersecția mai multor puncte de interes, iar ca element de noutate cișmelele vor fi dotate cu bol pentru adăpat animale. În cadrul parcului se va amenaja o fântână cu joc de lumini în partea centrală a parcului, spre strada Horea.

Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 8 luni, iar valoarea investiției este de 10.637.931,41 lei, inclusiv TVA.

Revitalizarea și reactivarea Parcului I.C. Brătianu

Parcul I. C Brătianu, cu o suprafață de 64.850 mp, a fost reabilitat ultima dată la începutul anilor 2000. Pe amplasamentul actual există un parc de recreere cu spații verzi degradate și mobilier urban învechit, stricat. Sistemul de iluminat de asemenea nu funcționează corespunzător.

Prin proiect se propune amenajarea unor terenuri multifuncționale de sport, se realizează și o pistă de pump-track și se vor efectua intervenții ce vizează remedierea deficiențelor la terenurile de sport existente.

Totodată, se are în vedere amenajarea unei zone destinată agrementului și pentru joaca copiilor și se va amenaja și o zonă de aventură, o tiroliană, precum și un ansamblu de trasee compuse din obstacole formate din elemente de lemn și cabluri din oțel fixate pe arbori.

Locul de joacă se va moderniza integral, vor fi montate echipamente de joacă din materiale cât mai naturale, adecvate copiilor cu vârsta de până la 12 ani și celor cu dizabilități. Se vor asigura suprafețe generoase plantate cu mixuri de plante perene erbacee/florale; în plus, se dorește amenajarea unui iaz auto-sustenabil și se are în vedere posibilitatea de valorificare și „refațadizare” a construcției din partea vestică a parcului (ce adăpostește sonda aparținând SC Transgex SA). În parc va exista și o toaletă publică modernă, cu sistem de auto-curățare.

Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 6 luni, iar valoarea totală a investiției este de 7.801.376,79 lei, inclusiv TVA.

Modernizarea Parcului Libertății și amenajări în lunca Crișului

Zona vizată se află în lungul cursului de apă între podul Sf. Ladislau și podul Dacia. Parcul Libertății cuprinde un strat superior foarte bine definit asupra căruia sunt necesare intervenții de întreținere, iar la nivelul arbuștilor trebuie plantați specii noi de arbori care să sporească atractivitatea spațiului.

Parcul este deficitar atât în ceea ce privește spațiul de joacă pentru copii, cât și mobilierul urban.

În cadrul lucrărilor de modernizare a parcului și a intervențiilor în luncă vor fi realizate următoarele: zonele de acces modernizate, zona centrală și zonele de odihnă și relaxare bine evidențiate, se va crea o zonă pentru activități sportive, iar spațiul actual de joacă se va desființa și se va realiza un nou loc de joacă din așchii lemnoase.

De asemenea, parcul Libertății va fi dotat cu elemente specifice unui spațiu recreativ: bănci de metal și lemn, bănci electronice tip „smart” cu încărcare USB, panouri informative inteligente interactive, coșuri de gunoi de lemn cu schelet metalic și sac de plastic, cișmele de apă potabilă, stâlpi de iluminat pentru parcuri etc.

Se vor face intervenții și în zona statuilor: în zona bustului lui Iosif Vulcan și a statuii Zsuzsannei Lorantffy se propun două spații de tip alveolar, cu finisaj din așchii lemnoase, pentru a ușura accesul în jurul statuilor, în cadrul evenimentelor de comemorare, iar bustul lui Gyula Czaran, va fi pus în valoare prin plantații floricole.

Termenul estimat de execuție a lucrărilor este de 6 luni, iar valoarea totală a investiției este de 7.801.376,79 lei, inclusiv TVA.

Amenajarea spațiului public Rapsodia

Prin acest proiect se propune crearea unui spațiu public autentic care să graviteze în jurul compoziției sculpturale ce întruchipează bustul compozitorului român George Enescu. Amplasamentul în suprafață totală de 766 mp este situat pe malul drept al Crișului Repede, în vecinătatea podului Dacia, la intersecția străzilor gen. Gh. Magheru și Aleea Ștrandului.

Prin proiect se propune demolarea împrejmuirii existente din beton din partea de sud a amplasamentului și realizarea unei împrejmuiri din oțel zincat, refacerea scărilor existente cu îmbrăcăminte din pavaj cu piatră naturală; îmbunătățirea accesului pietonal prin reorganizarea aleilor și crearea unei piațete, care vor fi pavate cu piatră naturală; amenajarea spațiului verde prin compoziții peisajere care vor reprezenta aprox. 67% din suprafața totală, în care predomină mixurile de plante perene, iar pe porțiuni mici, amestecuri de flori de câmp și zone înierbate; păstrarea celor 3 arbori maturi existenți pe amplasament și completarea fondului dendrologic prin plantarea unui număr de 36 arbori din specii autohtone și aclimatizate, instalarea de mobilier urban: bănci, coșuri pentru deșeuri, leagăne tip balansoar amplasate pe aleea sudică; realizarea unui sistem de irigații.

Termenul de execuție a lucrărilor este de 3 luni, cu o valoare totală al investiției de 1.287.812,25 lei inclusiv TVA.

La toate cele patru parcuri, de asemenea se va avea în vedere și asigurarea securității spațiului public prin iluminat și supraveghere video corespunzătoare.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri