0 C
Oradea
9 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

Lugașu de Jos se dezvoltă. Mai multe proiecte importante vor schimba fața comunei

Primăria comunei Lugașu de Jos a organizat zilele trecute o conferință de presă în care s-au discutat proiectele care vizează revitalizarea comunei.

Printre acestea se numără modernizarea străzilor, infrastructura rutieră, canalizarea menajeră, accesul la servicii în educație, promovarea turismului local precum și alte proiecte pe care comuna le are în derulare.

Potrivit edilului prin construirea unei creșe și grădinițe în Urvind, se va rezolva una dintre cele mai acute probleme și anume numărul insuficient de unități de învățământ dotate la standard modern care să asigure un process educațional de calitate.

Cresa și grădinița din Urvind vor avea o suprafață de 634,50 mp, pe două nivele. Termenul de finalizare al proiectului derulat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, etapa a doua, este 31.12.2024.

În fază de elaborare a proiectului tehnic se află dezvoltarea infrastructurii TIC în comuna Lugașu de Jos, proiect finanțat prin PNNR, contractul de finanțare fiind semnat de primar la Ministerul Dezvoltării. Prin acest proiect se va extinde sistemul de supraveghere video al comunei, mărind gradul de siguranță al cetățenilor și se va proceda la digitalizarea și îmbinătățirea serviciilor de administrație publică.

Reabilitare și modernizare Școli Gimnaziale Ovidiu Drimba în Lugașu de Jos, proiect finanțat prin PNDL 2, face ca această unitate de învățământ să fie mai modernă decât unele instituții de învățământ din Oradea, spune primarul Sorbán Levente.

Reabilitare și modernizare grădinița cu program normal nr.2, Lugașu de Sus, reabilitare, modernizare și extindere la școala Gimnazială nr.1 Urvind, reabilitare, modernizare și extindere GPN nr.3 Urvind, construire creșă și grădiniță cu program prelungit în Lugașu de Sus, construire grădiniță cu program normal Lugașu de Jos, achiziționare instalație de dezinfecție și dezinsecție, construire centru de zi pentru consiliere și sprijin pentru părinti și copii din Lugașu de Jos, sunt alte proiecte enumerate de primar în cadrul conferinței.

Alimentarea cu apă a localităților Lugașu de Jos și Urvind proiect cu finanțare prin PNDL, etapa I. Prin acesta se vor extinde rețelele de apă existente, se vor aduce îmbunătățiri sistemului de captare și tratare a apei, respectiv se va amplasa o conductă care va furniza apă către comuna Brusturi.

În acest fel, cheltuielile cu întreținerea sistemului de tratare și captare a apei potabile se vor reduce semnificativ, ceea ce va duce și la un preț mai scăzut al apei potabile.

În paralel cu această investiție, în atenția primarului sunt și condițiile de mediu, astfel că Ministerul Mediului a finanțat în această primăvară înființarea unui centru de colecatre prin aport voluntar în comuna Lugașu de Jos, centru unde vor fi colectate deșeurile care nu pot fi colectate în pubele individuale, dar și deșeurile voluminoase, textile, deșeuri din lemn.
Prin Fondul de mediu a fost alocată comunei Lugașu de Jos suma de 120.000 lei pentru casarea și radierea din circulație a 50 de autovehicule uzate în vederea acordării către beneficiari a stimulentelor pentru casare.

Liderul UDMR Bihor, deputatul Szabó Ödön a luat în derârdere propaganda care vorbește despre mandatul de insucces al primarului din Lugașu de Jos.

“Dacă o investie de 20 de milioane de lei în drumuri în această perioadă de austeritate în care se fac tăieri drastice e un insucces, atunci așa e …Dar oamenii de aici știu cel mai bine, ei nu au ales UDMR, au ales omul prin persoana domnului Sorban Levente și echipa sa. Comunitatea de aici merită o astfel de infrastructură și continuați să vă dezvoltați, aveți încredere unul în altul. Bine face că dezvoltați infrastructura, o faceți pentru dumneavoastră, pentru viitor, pentru copiii dumneavoastră. Nu vă lăsați dezbinați, indiferent ce spun alții. Bucurie în familie și în comunitate vă doresc”, a declarat acesta în cadrul conferinței.

Fostul ministru Cseke Attila prezent la conferință a explicat că meritul primarului Sorban și al echipei sale este că proiectele s-au materilizat și a explicat că UDMR susține nu doar dezvoltarea urbană, ci consideră că și dezvoltarea rurală e esențială și a acționat ca atare. Proiecte de 4,53 de miliarde euro sunt finanțate în mandatul ministrului Cseke, în Bihor, adică 522 de investiții aprobate la nivel național în valoare de 25 miliarde de euro.

“Felicitări comunității din Lugașu de Joș, domnului primar și echipei sale profesioniste, și dacă acum sunteți pe primul loc, să o țineți tot așa!”, a spus senatorul UDMR Bihor, Cseke Attila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri