Sursa foto Bihon.ro
Activitățile mai puțin legale ale polițistului Valentin Potre (foto stânga), au ieșit la iveală săptămâna aceasta, în urma unui comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Instituția anunța că s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Potre Valentin, în vârstă de 38 de ani, domiciliat în Oradea, agent şef de poliţie în cadrul I.P.J. Bihor, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, săvârşite în concurs real, respectiv: două infracţiuni de trafic de influenţă, trei infracţiuni şantaj, două infracţiuni de instigare la trafic de influenţă, furt şi instigare la furt calificat.
Și față de fratele acestuia, Gabriel Potre (partea din dreapta a fotografiei), în vârstă de 40 de ani, domiciliat tot în Oradea, instanța a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, săvârşite în concurs real, respectiv: fals în înscrisuri sub semnătură privată, şantaj şi furt calificat.
Afacere dubioasă, începută toamna trecută
În noiembrie 2022, inculpatul Potre Valentin, i-a comunicat unui cunoscut, că are o fată care cunoaşte o persoană la bancă, și care îl poate ajuta să acceseze un credit de nevoi personale, cu condiţia să îi dea fetei respective, dreptul pentru cei din bancă. Mai exact o taxă de 10 % din valoarea totală a sumei. Aceasta fiind condiția pentru aprobarea cererii.
În cele din urmă, Potre și amica lui, consilieră de credite în Oradea, ar fi încasat de fapt, comisionul de 10 %, mai exact 10.000 de lei și ar fi împărțit bani frățește.
Nu a fost singura dată când cei doi au colaborat. În primăvara anului 2023 inculpatul Potre Valentin, i-a cerut numitului T.S.M. suma de 14.000 de lei, drept comision pentru a fi înmânată funcţionarilor din bancă, care urmau să aprobe creditul, asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că numita T.R.L. (consiliera de credite) avea influenţă, pentru a îndeplini un act care intra în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a-i aproba cererea de credit de nevoi personale.
Totodată, inculpatul, i-a solicitat martorei T.R.L. să-i comunice numitului T.S.M. faptul că în mod normal procentul este de 20% din valoarea creditului primit, însă, pentru că este prieten cu el, va fi de doar 10%. Ulterior, l-a pus în legătură cu martora T.R.L., în vederea accesării creditului. În urma demersurilor martorei T.R.L., numitul T.S.M. a obţinut 2 împrumuturi bancare de la TBI, în valoare de aproximativ 60.000 de lei şi de la R. Bank, în valoare de circa 80.000 de lei. Suma de bani reprezentând comisionul (14.000 lei) a fost împărţită de inculpatul Valentin Potre după cum urmează: 7.000 de lei i-a luat el, iar suma de 7.000 de lei a rămas la martora T.R.L.
Tot în primăvara acestui an, Potre i-a cerut martorei T.R.L. să-l ajute pe numitul B.G.M., prietenul fratelui său, să acceseze un credit pentru nevoi personale, în modalitatea în care l-a ajutat pe numitul U.G.F. I-a solicitat martorei să îi ceară acestuia un comision în valoare de 20% pentru angajaţii din bancă, asupra cărora să lase să se înţeleagă că avea influenţă, pentru a îndeplini un act care intra în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a-i aproba cererea de credit de nevoi personale. Totodată, i-a zis să ceară o sumă de bani drept comision şi pentru ea.
Șantaj aproape de sediul Poliției Municipiului Oradea
În data de 28.07.2023, în timp ce numita T.R.L. se afla în spatele sediului Poliţiei Municipiului Oradea din Calea Aradului, agentul Potre Valentin, i-a luat acesteia din mână cheile autoturismului, și a plecat de la faţa locului, fără consimţământul susnumitei, drept garanţie pentru plata contravalorii celor 2 credite pe care T.R.L. le-a preluat de la inculpat, contractate la A. Bank. Talonul şi cartea de identitate ale autoturismului au rămas la martora T.R.L. Apoi, la data de 09.08.2023, cu ocazia unei discuţii telefonice, inculpatul Potre a amenințat-o pe consiliera de credite, că, dacă nu îi va înmâna suma de 8.500 de euro, nu îi va restitui autoturismul.
Amenințări la telefon
Pe 5 septembrie, cu ocazia unei discuţii telefonice, inculpatul Valentin Potre a constrâns-o pe numita T.R.L. să plătească rata aferentă creditelor contractate de numitul B.G.M., la care fratele lui Gabriel, figurează codebitor, ameninţând-o că, în caz contrar, nu îşi va mai vedea maşina. După doar o zi, fratele agentului a sunat-o și el pe consiliera de credite și a constrâns-o să plătească acea rată, ameninţând-o cu exercitarea unor acte de violenţă, în cazul în care nu se conformează.
Spargere în miez de noapte
Activitățile infracționale ale fraților Potre nu s-au oprit însă aici. Marți seara, Valentin a cerut și a primit de la consiliera de credite, cheia de la garajul unei locuințe din municipiul Oradea, în care locuieşte numitul P.N.C., prietenul acesteia. Motivul era clar. Valentin și Gabriel doreau să intre mai ușor în imobil pentru a fura banii din seif.
Apoi, Valentin și-a convins fratele să pătrundă de unul singur în locuință şi să sustragă sumele de bani existente.
În tot acest timp, polițistul Valentin Potre și-a așteptat fratele la mașină și a încercat să supravegheze zona. Degeaba însă. Cei doi nu știau că au fost denunțați la scurt timp după ce primiseră cheia imobilului.
Când Gabriel s-a întors la autoturism, cei doi frați au fost surprinși în flagrant de organele de urmărire penală. Potrivit anchetatorilor, Gabriel Potre a pătruns în locuință, folosind ușa de la garaj, și a sustras din imobil suma de 6.000 de lei, un colier, o brăţară şi un ceas, cu care a ieşit asupra sa.
Asupra lui Gabriel Potre, oamenii legii au găsit mai multe obiecte, precum: o şurubelniţă, box, rangă, lanternă, 3 perechi de mănuşi albe, o pereche de mănuşi negre, căciulă găurită pentru a fi folosită ca şi cagulă, 2 saci de rafie, o cheie adevărată de acces în locuinţă, rucsac, având faţa acoperită cu o mască şi şapcă pe cap.
Prin ordonanţele Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor din data de 25.10.2023, cei doi frați inculpaţi au fost reţinuţi pentru 24 ore, urmând a se formula propunere de arestare preventivă, pe o perioadă de 30 de zile, dosarul fiind înaintat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor. La efectuarea cercetărilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a beneficiat de sprijinul Direcţiei Generale Anticorupţie – Structura Centrală şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor.
Acum, atât polițistul, cât și fratele său, sunt cercetați penal într-un dosar de trafic de infuență, șantaj, instigare la trafic de influență și la furt calificat. Desi initial au fost retinuti, procurorii i-au pus în cele din urmă sub control judiciar.
Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, punerea în mişcare a acţiunii penale şi formularea propunerii de arestare preventivă reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedura penală, şi nu pot, în nici un caz, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Poliția Bihor se delimitează de acțiunile agentului Valentin Potre
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor a fost informat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor cu privire la faptul că, față de un angajat al instituției, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore și a fost pusă în mișcare acțiunea penală.
În conformitate cu prevederile legale, cel în cauză a fost pus la dispoziție, urmând ca, în funcție de evoluția anchetei, să fie dispuse celelalte măsuri prevăzute de lege.
Precizăm că acțiunea din data de 24.10.2023 a beneficiat și de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
De asemenea, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor se delimitează ferm de orice activitate care nu este în concordanță cu legea.
Indiferent de calitatea persoanei care încalcă prevederile legale, se vor lua toate măsurile prevăzute de lege.
Susținem toate activitățile specifice procedurilor penale și avem ca deziderat funcționarea sistemului doar cu polițiști integri și profesioniști.