Sursa foto – Facebook – Pensiunea Lavanda, Bratca
Imagini cu aurora boreală surprinse din România au apărut duminică seară pe rețelele sociale. Fenomenul extrem de spectaculos, care de regulă poate fi văzut la latitudini mari, după Cercul Polar, s-a prezentat sub forma unei „perdele” roșii care coboară din cer
Aurora boreală, cunoscută și sub numele de Aurora Polară, este un spectacol natural care se desfășoară în cerul nopții în regiunile polare ale Pământului. Specialiștii spun că fenomentul are loc atunci când particulele încărcate electric ale vântului solar interacționează cu atmosfera Pământului.
Relatări și fotografii au apărut pe reţelele de socializare din mai multe zone din țară: Timiș, Bihor, Cluj, Caraș Severin, București, Giurgiu, Ialomița, Tulcea.
În luna aprilie, aurora boreală a putut fi văzută în mai multe ţări din Europa, inclusiv în România. Atunci a fost declanșată de o furtună solară, cea mai puternică din ultimii ani.
În Bihor, imagini spectaculoase au fost surprinse în localitățile Bratca, Paleu, Ștei și Almașu Mic.

Sursa foto: Facebook – Daniel Balaciu – fotografie Almașu Mic

Sursa foto – Facebook Gyula Csaba, fotografie Paleu

Sursa foto – Facebook Flavius Morar, fotografie Ștei
Diferența dintre aurora boreală roșie și aurora boreală verde
Pentru a deveni roșie, aurora boreală are nevoie de mai multă energie și este mult mai rară. Lumina aurorei boreale se întinde pe sute de kilometri în atmosferă. Lumina verde este produsă mai jos în atmosferă, la aproximativ 100 de kilometri, în timp ce lumina roșie se vede mai sus, la 200-300 de kilometri în atmosferă.