3.9 C
Oradea
22 februarie 2024
spot_img

„Noi umblăm a colinda”, cu elevi din tot județul

Noi umblăm a colinda”, cu elevi din tot județul

45 de cete de colindători de la școlile din întregul județ au venit în Oradea să vestească Nașterea Domnului prin colinde autentice.

Festivalul-concurs „Noi umblăm a colinda”, ajuns la cea de-a XVII-a ediție, a debutat cu o paradă a portului popular. Cei peste 600 de elevi au defilat prin centrul Municipiului Oradea, pe traseul Biroul de Evidenţă a Populaţiei, zona pietonală Republicii, Piaţa Ferdinand, Piaţa Unirii, strada Vasile Alecsandri până la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, unde a avut loc un concurs-spectacol de colinde.

Anul acesta, festivalul organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bihor a fost inclus în proiectul „Bihorul Colindă”, demarat de Consiliul Județean Bihor, ajuns la a doua ediție.

Cele mai importante proiecte pentru comunitatea bihoreană sunt cele care se adresează sufletului. Prin aceste proiecte se face legătura între om și om. Prin straiele pe care colindătorii le poartă, prin simbolurile pe care aceste straie le au și prin colindele transmise din generație în generație, se face legătura cu neamul nostru. Iar prin sufletul curat al copiilor care colindă și prin mesajul pe care îl transmit, se face legătura cu Dumnezeu”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.

Horea Abrudan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a adresat elevilor: „Vă felicit pentru că prin parada la care ați participat și frumosul port popular pe care l-ați îmbrăcat, ne-ați arătat tuturor cât de frumos știe tânăra generație să păstreze tradițiile. Prin faptul că ați înțeles să păstrați peste generații zestrea noastră spirituală și culturală nealterată, veți transmite și mai departe în comunitățile din care ați venit vestea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.”

„Bihorul Colindă” a debutat cu un concert de colinde susținut în 30 noiembrie în comuna Abram. Colindători de toate vârstele din județul Bihor susțin anul acesta 37 de concerte de colinde în 19 localități.

În 20 decembrie, la Casa de Cultură din Oradea, va avea loc un concert de colinde susținut de cete de colindători care aparțin confesiunilor religioase din județul nostru. „Bihorul Colindă” se încheie în 24 decembrie, cu manifestarea de Advent în patru localități din județ: Oradea, Valea lui Mihai, Marghita și Cetariu.

Fiecare dintre cei peste 3.000 de colindători va primi ca premiu o straiță cu bunătăți oferite de European Drinks și European Food, pe care este imprimat mesajul „Mândru Bihorean”.

Proiectul „Bihorul Colindă” se desfășoară în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, biserici, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” și primării.

PROGRAM BIHORUL COLINDĂ – ediția 2023

DATALOCALITATEA
30 noiembrieAbram, ora 16:00, Cămin Cultural din loc. Margine
1 decembrieȘuncuiuș, ora 13:00, Căminul Cultural
3 decembrieȘtei, ora 17:00, Biserica Ortodoxă Oradea, Advent, Piața Unirii, în fața Bisericii Romano – Catolice Valea lui Mihai, Advent, în fața Bisericii Reformate Marghita, Advent, în Parcul Central Cetariu, Advent, în fața Bisericii Reformate
5 decembrieOradea, ora 13:00, Festivalul „Noi umblăm a colinda” ora 14:30, Casa de Cultură
8 decembrieBratca, ora 17:00, Cămin Cultural
9 decembrieDobrești, ora 17:00, Sala Sporturilor
10 decembrieAleșd, ora 14:00, Biserica Ortodoxă Oșorhei, ora 16:00, Sala nouă de sport Marghita, ora 18:00, Casa de Cultură Oradea, Advent, Piața Unirii, în fața Bisericii Romano – Catolice Valea lui Mihai, Advent, în fața Bisericii Reformate Marghita, Advent, în Parcul Central Cetariu, Advent, în fața Bisericii Reformate
12 decembrieSalonta, ora 16:00, Casa de Cultură
13 decembrieBeiuș, ora 18:00, Casa de Cultură
14 decembrieTinca, ora 17:00, Casa de Cultură
15 decembrieMarghita, ora 16:00, Biserica Ortodoxă
16 decembrieCuieșd, ora 16:00, Biserică Cuzap (Popești), ora 18:00, Biserica Ortodoxă
17 decembrieRoșia, evenimente pe tot parcursul zilei Șuncuiuș, ora 13:00, Căminul Cultural Lunca, ora 17:00, Biserica Ortodoxă Oradea, Advent, Piața Unirii, în fața Bisericii Romano – Catolice Valea lui Mihai, Advent, în fața Bisericii Reformate Marghita, Advent, în Parcul Central Cetariu, Advent, în fața Bisericii Reformate
18 decembrieBeiuș, ora 16:00, Casa de Cultură
20 decembrieOradea, concert final, ora 18:00, Casa de Cultură
22 decembrieSântandrei, ora 17:00, Căminul Cultural
24 decembrieOradea, Advent, Piața Unirii, în fața Bisericii Romano – Catolice Valea lui Mihai, Advent, în fața Bisericii Reformate Marghita, Advent, în Parcul Central Cetariu, Advent, în fața Bisericii Reformate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri