11.1 C
Oradea
28 februarie 2024
spot_img

Inedit. La Băița a fost amenajat un Muzeu al Învățătorului

În fiecare dimineaţă, Benjamin Franklin se întreabă „ce faptă bună să fac eu azi?” iar seara „ce faptă bună am făcut eu azi?”. Practic, cu această deviză celebră a faptelor bune a pornit la drum și Asociaţia „înv. Bortoş Costea Maria” din Băița.

Totul a început în urmă cu 6 ani, atunci când asociația cultural-educațională a luat naștere, în memoria distinsei învăţătoare Maria Bortoș, care şi-a dedicat viaţa copiilor şi educării lor.

Pe 14 oct. 2017, când în România este sărbătorită Sfânta Cuvioasă Parascheva, Şcoala cu clasele I-IV din Băiţa primea numele „înv. Bortoş Costea Maria”.

A fost însă doar primul pas. În 2020, școala a fost desființată iar copiii au fost trimiși spre alte centre de învățământ. Pentru ca imobilul să nu se degradeze, autoritățile locale au decis să îl dea în folosința asociației, care și-a asumat rolul de a-l transforma într-un centru educațional. Și asta s-a și întâmplat.

“Azi, la un an de când am preluat imobilul fostei şcoli pe Asociaţie, am invitat trupa TrendArt (care nu este pentru prima dată la Băiţa) să le prezinte copiilor din comunitate un spectacol de teatru , Jack şi Vrejul de Fasole , piesă interactivă, marcând debutul Centrului Educaţional „înv. Bortoş Costea Maria”. Pe parcursul spectacolului, s-a putut citi bucuria pe chipul copiilor care au trăit la intesitate maximă fiecare moment prezentat de aceşti actori minuaţi ai trupei TrendArt-Comoara cu poveşti. Iar la final, Moș Nicolae le-a adus cadouri celor mici, așa cum spune tradiția”, Nicolae Bortoș, președintele Asociației „înv. Bortoş Costea Maria”.

Spațiul a fost reparat cu ajutorul oamenilor de bine și arată acum precum la inaugurarea care a avut loc la final de secol XIX. Tot acolo a fost amenajat și un muzeu în care sunt expuse obiecte inedite, care să îi ajute pe vizitatori să înțeleagă cum învățau străbunii lor cu aproape 150 de ani în urmă.

“Am reuşit, cu ajutorul unor voluntari care ne-au fost mereu aproape, să facem mici reparaţii la acoperiş, am igienizat sălile de clasă şi am amenajat un muzeu al şcolii, aşa cum era la 1890 când a fost construit imobilul școlii. Am expus obiecte, dintre care unele rare, o tabliţă şcolară cu o vechime de peste 100 de ani (a bunicului), abecedarul folosit de înv. Bortoş Maria la afabetizarea adulţilor în primii ei ani de învăţătoare, precum şi o încăpere care era locuinţa învăţătorului, care în acele timpuri în incinta şcolii. Acolo am expus mobilier şi alte obiecte în ton cu vremurile trecute.”, Nicolae Bortoș, președintele Asociației „înv. Bortoş Costea Maria”.

Pe vremuri, în localitatea Băița existau trei școli diferite, cu predare în limba română, maghiară și germană. La școala nemțească învăța și folcloristul Miron Pompiliu (foto jos), amicul marelui poet Mihai Eminescu. Motiv pentru care, pe pereții exteriori ai imobilului deținut acum de Asociația „înv. Bortoş Costea Maria”, a fost montată o placă, în cinstea celui care l-a inspirat pe poetul nepereche.

Anul viitor, va fi lansată o monografie a localităţii Băiţa, un loc cu o îndelungată şi bogată tradiţie istorică şi multiculturală. Pentru a duce la bun sfârșit și acest vis, la carte lucrează o echipă coordonată de Ioan Degău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri