13 C
Oradea
29 februarie 2024
spot_img

Cod portocaliu hidrologic în Bihor. Pericol de inundații pe Crișul Negru

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (I.N.H.G.A) a emis pentru județul Bihor, o avertizare hidrologică – Cod Portocaliu, valabilă în intervalul 13.12.2023, ora 16:00 – 14.12.2023, ora 12:00, pe râurile din bazinul hidrografic “Crişul Negru – bazin amonte S.H. Suştiu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Suştiu – amonte S.H. Tinca”.

Pentru protejarea vieților și bunurilor dumneavoastră, pompierii militari bihoreni vă recomandă:

Pe timpul producerii inundaţiei:
Respectaţi recomandările transmise de autorităţi; Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi; dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi-vă către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare;

În cazul în care consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare;

Decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică. Deconectaţi aparatele electrice. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă; Întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze; Încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă; Evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, respectaţi pe cât posibil următoarele reguli: Nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime; Nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Pentru prevenirea și limitarea efectelor inundațiilor, curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale și construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundaţie.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și a aplicației de mobil DSU, care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri