13 C
Oradea
29 februarie 2024
spot_img

Oradea Heritage: evenimentele desfășurate în această perioadă sunt dedicate Sărbătorii evreiești a Luminilor – Hanuka

Oradea Heritage (Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor) ca entitate ce pune în valoare Sinagoga Neologă Sion și Sinagoga Aachvas Rein, anunță că evenimentele desfășurate în această perioadă au fost dedicate Sărbătorii evreiești a Luminilor – Hanuka.

Anul acesta, între 8 și 16 decembrie a avut loc Hanukkah (Chanuca) – „Sărbătoarea inaugurării” sau „Sărbătoarea luminilor” (Hag haUrim). Este o sărbătoare care durează opt zile.

Hanukkah comemorează rededicarea Templului din Ierusalim în urma victoriei revoltei conduse de frații Macabei asupra monarhiei seleucide din Siria, care încerca să distrugă religia evreiască și să elenizeze popoarele de sub dominația sa.

Sărbătoarea are dublă semnificație istorică și spirituală. Simbolizează victoria macabeilor asupra seleucizilor și resacralizarea Templului de la Ierusalim.

În Templul din Ierusalim a fost găsită o candelă cu ulei care ar fi trebuit să ardă o singură zi, dar a ars opt zile. Acest lucru reprezintă de fapt victoria luminii asupra întunericului, a spiritului asupra terestrului.

În fiecare seară de Hanuka se aprinde Hanukkia (Hanuchia), o menoră specială, cu nouă brațe, destinată acestei sărbători.

Specificul fiecărei seri de Hanuka este aprinderea lumânării în sfeșnicul cu opt braţe, numit hanukie, destinat acestei sărbători. După tradiţie, lumânările se aprind în ordine descrescătoare, de la dreapta la stânga, astfel: opt în prima seară, şapte în a doua, şase în a treia seară etc., până în ultima seară.

Lumânarea care este folosită pentru aprinderea lumânărilor se numeşte şamaş. Evreii în timpul ritualului recită binecuvântări și așază menora în fereastră, la un loc vizibil, reamintind celorlalți miracolul care stă la baza sărbătorii.

Alimentele tradiționale de Hanukkah sunt prăjite în ulei. Clătitele de cartofi (latkes) și gogoșile umplute cu gem (sufganiyot). Dintre obiceiurile evreiești în timpul Hanukkah amintim: schimbul de cadou și un joc vechi cu vârfuri pe patru fețe – dreidel, titirezul.

Hag Hanuka Sameah! – tuturor evreilor

Hanuka să vă aducă sănătate, bucurii și împliniri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri