8.9 C
Oradea
28 februarie 2024
spot_img

Bilanțul lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor desfășurate în județul Bihor

Bilanțul lucrărilor de apărare împotriva inundațiilor desfășurate în județul Bihor

Administraţia Bazinală de Apă Crişuri a făcut o analiză a lucrărilor de apărare și întreținere desfășurate anul acesta în județul Bihor. Astfel, în parteneriat cu autoritățile locale, pentru 30 de cursuri de apă s-au derulat lucrări de decolmatare și recalibrare albie pe o lungime 50 de km. Cele mai însemnate lucrări au fost desfășurate pe cursurile de apă: Valea Ierul Îngust, Valea Cuzap, Barcău, Valea, Beznea, Valea Nimăiești, Crișul Negru, Crișul Pietros, Valea Holod și Valea Meziad. Lucrările desfășurate vor contribui semnificativ la creșterea capacității de scurgere a apelor, mai ales în perioadele cu precipitații însemnate. Cu alte cuvinte, scade riscul de inundații pentru riveranii din 30 de localități bihorene, dintre care amintim: Diosig, Șilindru, Cuzap, Borumlaca, Bratca, Șuști, Beiuș, Drăgănești, Cociuba Mică, Budureasa, Tinca, Pocioveliște, Pomezeu, Meziad și Pietroasa.

Decolmatările, care au presupus îndepărtarea materialului aluvionar depus pe fundul cursului de apă, au fost realizate cu ajutorul formațiilor de lucru din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor și au implicat utilaje de tip excavator și autoutilitară. Operațiunea de decolmatare nu a fost simplă întrucât cantitatea de aluviuni excavată a depășit 155.000 de metri cubi. Mai mult decât atât, vara aceasta, creșterile de debite au angrenat cantități mari de deșeuri de pe malurile apelor îngreunând astfel lucrările de regularizare și igienizare. De asemeni, în localitățile amintite, au fost realizate și lucrări de recalibrare albie cu scopul de a asigura riveranilor apărare împotriva inundațiilor.”Pásztor Sándor, director A.B.A Crișuri.

O dată la șase ani sunt actualizate hărțile de hazard și risc la inundații. Astfel, la nivel național sunt evaluate riscurile în ceea ce privește probabilitatea producerii de inundații pe cursurile de apă. În total, în România au fost identificate 500 de zone cu risc potențial la inundații, dintre care, în bazinul hidrografic Crisuri au fost identificate 38 de astfel de zone. Harta de Hazard și Risc la Inundații poate fi consultată pe www.inundatii.ro .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri