8.9 C
Oradea
28 februarie 2024
spot_img

Incendiu de proporții pe strada Lipovei din Oradea

Case și bunuri salvate de pompieri, pe strada Lipovei din Oradea

La ora 13.51, ISU Bihor a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu de amploare, pe strada Lipovei din Oradea.

La adresa indicată de apelant au fost mobilizate în cel mai scurt timp, șase echipaje de pompieri din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Oradea, cu 3 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 2 autospeciale tip ABROLL și cu o ambulanță SMURD tip B2.

În momentul sosirii pompierilor la locul intervenției ( în 7 minute de la primirea apelului prin Sistemul Unic 112), ardeau generalizat și violent, o anexă, care adăpostea și camera centralei termice, acoperișul casei din cadrul aceleiași gospodării și parțial, acoperișul unei case învecinate, temperaturile ridicate degajate afectănd totodată, o parte din pazia acoperișului unei alte locuințe. De asemenea, exista pericolul extinderii flăcărilor la alte două case și la o construcție auxiliară din proximitatea focarelor.

Echipajele de pompieri au acționat simultan pentru stingerea incendiului, realizarea dispozitivelor de protecție a încăperilor caselor cu acoperișurile în flăcări și a clădirilor învecinate, evacuând totodată 4 butelii și prevenind astfel, producerea unei explozii.

Incendiul a fost stins la ora 15.15, forțele de intervenție acționând în continuare la fața locului, pentru căutarea eventualelor focare ascunse și înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, până la ora 16.40. Echipajele de pompieri au reușit să salveze camerele casei la care a izbucnit incendiul, cca. 150 de metri pătrați din acoperișul celei de-a doua locuințe în flăcări (construit pe o suprafață de circa 200 mp) și camerele casei, locuința a cărei pazie a fost afectată de temperaturile ridicate, precum și alte 2 case și o anexă.

În urma evenimentului, a cărui cauză probabilă a constituit-o un coș de fum necurățat de funingine, au ars anexa care adăpostea camera centralei termice și celelalte bunuri depozitate în interiorul acesteia, circa 60 mp din acoperișul casei din cadrul aceleiași gospodării, aproximativ 50 mp din acoperișul de cca. 200 mp al locuinței învecinate și aproximativ 5 metri liniari din pazia unei alte case din imediata proximitate a focarelor.

Din fericire, nu au existat persoane rănite.

Având în vedere frecvența ridicată a incendiilor generate de coșurile de fum în perioadele cu temperaturi scăzute, reamintim bihorenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coșurile de fum trebuie curățate periodic (și în mod obligatoriu înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de încălzire), verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate și autorizate.

De asemenea, în podurile clădirilor, coșurile se tencuiesc pe interior și pe exterior și se dau cu var, pentru a se putea observa cu ușurință, eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.

Totodată, coșurile de fum se vor izola față de elementele combustibile ale planșeelor prin îngroșarea zidăriei de cărămidă a coșului, iar în spațiul dintre coș și planșeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri