3.9 C
Oradea
22 februarie 2024
spot_img

Oradea a sărbătorit Ziua Culturii Naționale

Oradea a sărbătorit Ziua Culturii Naționale. Primarul Florin Birta și viceprimarul Antonia Nica au depus un buchet de flori la statuia poetului național

Pe 15 ianuarie 1850 s-a născut una dintre cele mai importante figuri ale literaturii și publicisticii românești, Mihai Eminescu. Ziua marelui poet și Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită printr-o serie de evenimente organizate în municipiu, cu sprijinul Primăriei Oradea, Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice – Oradea Heritage în colaborare cu Asociația Națională a Cavalerilor de Clio și Revista Cetatea Cavalerilor, Filarmonica de Stat Oradea și Muzeul Țării Crișurilor.

Comemorarea a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu a constituit un bun prilej pentru a transforma această zi într-una de sărbătoare. Administrația și instituțiile culturale locale organizează în fiecare an activități pentru a pune în valoare moștenirea patrimoniului cultural lăsat de oamenii al căror nume nu trebuie uitat.

Seria programelor a debutat la Primăria Oradea, unde a avut loc un simpozion dedicat poetului național. Corul „General Traian Moșoiu” a deschis evenimentul cu un moment artistic emoționant, prin interpretarea unor melodii compuse pe versurile celor mai cunoscute poezii ale „poetului nepereche”.

La simpozion, din partea administrației locale a luat parte viceprimarul municipiului Antonia Nica, care a subliniat importanța momentului pentru comunitatea locală, atrăgând atenția în același timp și asupra faptului că unul dintre pilonii cei mai importanți oricărui popor este cultura, care ne unește și ne face mai speciali. Totodată, viceprimarul a precizat că amintirea poetului, prozatorului și jurnalistului Mihai Eminescu trebuie comemorată și sărbătorită și după 174 de ani de la nașterea sa, deoarece gândurile, versurile și îndemnurile acestuia sunt și acum de actualitate.

„Din anul 2010, urmare a Legii 238 din 7 decembrie, România sărbătorește în data de 15 ianuarie a fiecărui an Ziua Culturii Naționale – o zi care are legătură cu data de 15 ianuarie a anului 1850, când la Botoșani s-a născut marele nostru poet, dramaturg, prozator și jurnalist Mihai Eminescu.

Și de atunci, iată-ne împreună, sărbătorind amintirea a ceea ce am fost și descoperind continuu cine suntem și cine putem fi…

Ar fi înțelept ca aceste marcaje identitare să nu le căutăm doar o zi pe an, ci ar fi bine, dacă în fiecare zi, am munci mai conștienți, mai determinați și mai înțelepți pentru că așa cum spunea Eminescu: „Totul ia timp… și timpul ia tot.” , iar „Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac.”

La mulți ani tuturor, de Ziua Culturii Naționale!”, a menționat Antonia Nica.

Programul a continuat cu discursuri precum și un moment artistic special, recitări de poezii, precum și o festivitate de premiere.

De asemenea, la statuia lui Mihai Eminescu, primarul Florin Birta și viceprimarul Antonia Nica, împreună cu reprezentanții altor instituții și elevi de la școlile orădene, au depus buchete de flori.

Șirul evenimentelor prilejuite de această zi vor continua toată ziua: la pasajul Madách are loc o expoziție cu ilustrații; la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, o expoziție de documente și cărți despre Mihai Eminescu, din colecția generalului prof. univ. Dr. Lazăr Cârjan, iar seara va avea loc Spectacolul de Gală Eminescu, la Filarmonica de Stat Oradea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri