Copilașul în vârstă de un an și cinci luni, care joia trecută, a ajuns în stare gravă la spital, după ce s-a înecat cu o bucată de măr, pe care a mâncat-o la o grădiniță neacreditată din Oradea, a decedat în cursul zilei de marți, 23.01, pe secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea.
În ultimele zile starea lui de sănătate s-a înrăutățit tot mai mult, după ce joia trecută, în ziua incidentului, băiețelul a suferit mai multe stop cardio respiratorii, care i-au afectat grav funcțiile vitale.
În ciuda eforturilor depuse de medici, copilul a pierdut lupta cu viața, decesul fiind confirmat azi, la ora 15:55.
Știrea inițială
Scene șocante s-au petrecut la o așa-zisă grădiniță din Oradea, unde un copil de numai un an a intrat în stop cardio-respirator după ce s-a înecat cu o bucată de măr. Incidentul a scos la iveală detalii grave. Instituția este, de fapt, un centru educațional care funcționează ilegal ca grădiniță. Micuțul este în stare critică, iar medicii se chinuie să-i salveze viața.
Momentele de groază s-au petrecut joi, într-o casă din cartierul orădean Europa, unde funcționa fără acreditare, o grădiniță frecventată de zeci de copii. Copilașul în vârstă de un an și cinci luni a mâncat o bucătă de măr la gustarea de dimineață. S-a înecat cu ea, i s-au blocat căile respiratorii și i s-a făcut rău instant. Așa că personalul din centru a sunat la 112.
Medicii de la SMURD s-au chinuit în repetate rânduri să-l readucă la viață, după ce l-au găsit în stare foarte gravă.
“Echipajul nostru l-a găsit în stop cardio respirator, l-au resuscitat, l-au adus la UPU, a suferit un al doilea stop cardio respirator. A fost solicitată garda de bronhoscopie, a reușit să extragă fragmentul de măr dar au mai survenit încă de câteva ori stopuri cardio respiratorii.”, a declarat doctorul Hadrian Borcea, șeful UPU – SMURD Bihor
După ce i-au extras bucata de măr, copilul a rămas internat în spital, în stare foarte gravă.
“În momentul de față acesta este pe secția de ATI și este intubat și ventilat. În această dimineață semnele vitale s-au mai stabilizat dar acesta este în continuare în stare critică iar prognosticul rămâne rezervat.”, spune Lisa Crăiuț , purtătoarea de cuvânt a Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea
Nefericitul eveniment a scos la iveală neregulile de funcționare ale centrului. Pe rețelele de socializare, administratorii îl promovau ca și grădiniță privată, cu accent pe dezvoltarea socio-emoțională. La început, părinții ar fi contribuit prin donații iar mai apoi ar fi plătit pentru ateliere educaționale, ca toată afacerea să fie acoperită în acte. Chiar și în aceste condiții, centrul funcționa în regim de grădiniță normală, fără ca autoritățile să aibă habar.
“Vorbim de o entitate privată iar în lista unităților de învățământ din județul Bihor nu există o astfel de unitate de învățământ. Entitatea respectivă nu era acreditată, nu era în rețeaua de învățământ a județului Bihor.”, spune Horea Abrudan , șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor
Joi, după producerea incidentului, părinții au fost sunați să-și ducă micuții acasă iar azi nu am găsit pe nimeni la sediul centrului de pe strada Islazului. Coordonatoarea grădiniței care funcționa fără acreditare nu a răspuns apelurilor telefonice pentru a lămuri problema.
Poliția Bihor s-a sesizat din oficiu
„La data de 19 ianuarie, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor s-au sesizat din oficiu în cauză și efectuează cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, pentru stabilirea cauzelor și împrejurărilor producerii evenimentului, urmând ca, în funcție de rezultat, să fie dispuse măsuri legale în consecință.”, se arată în comunicatul transmis de IPJ Bihor