Jocuri, concursuri, scenete, un flashmob și alte activități menite să prevină delincvența juvenilă și victimizarea minorilor, organizate de polițiștii de prevenire bihoreni, împreună cu elevii unor instituții de învățământ din Oradea.
În cursul acestei săptămâni, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor au acționat în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor, în cadrul proiectului „Împreună împotriva drogurilor și a violenței”, pentru prevenirea delincvenței juvenile, a victimizării minorilor și a violenței în mediul școlar.
În cadrul proiectului, polițiștii de prevenire bihoreni au derulat activități preventive alături de elevii de gimnaziu de la Liceul de Arte Oradea, de la Școala Gimnazială „Ioan Slavici” Oradea și de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Orizont”, în cadrul cărora au fost dezbătute aspecte referitoare la pragul delincvenţial, cauzele, factorii favorizanţi ai delincvenţei juvenile (anturajul, consumul de alcool, droguri etc.), la consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de infracţiuni de către persoane minore, precum răspunderea penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social. Totodată, au fost prezentate diferite situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsurile de prevenire pe care aceștia le poate lua pentru a le evita.
De asemenea, chiar de Ziua Internațională pentru nonviolență în școală, 30 ianuarie, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost prezenți la Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din municipiul Oradea, unde, alături de reprezentanți ai Consiliului Școlar al Elevilor respectivei instituții de învățământ, au organizat jocuri și concursuri pe teme de prevenire a delincvenței juvenile, a victimizării minorilor și a violenței în mediul școlar, în care au fost implicați elevi din clasele I – VIII.
De asemenea, elevii Colegiul Național „Onisifor Ghibu” au realizat scenete pe temele date, în cadrul cărora au abordat, cu originalitate și talent, roluri de victimă, agresor sau martor la comiterea unor infracțiuni cu violență, iar la final, au completat un chestionar, pentru a-și dovedi cunoștințele preventive dobândite pe tema bullying-ului.
Totodată, în curtea aceleiași instituții de învățământ, a fost organizat un flashmob, prin care elevii au transmis, într-un mod creativ, propriile mesaje antiviolență.
Polițiștii de prevenire bihoreni continuă acțiunile în cadrul proiectului „Împreună împotriva drogurilor și a violenței”, pe tot parcursul anului școlar 2023 – 2024.