Consultare publică pentru realizarea Grădinii Termale Ioșia
Primăria Oradea lansează, începând de azi, consultarea publică pentru 30 de zile pentru realizarea proiectului de investiții „GRĂDINA TERMALĂ IOȘIA”. De asemenea, în data de 16.05.2024, se va organiza o întâlnire cu entitățile implicate în dezvoltarea locală (structuri asociative, reprezentanți ai societății civile, mediul de afaceri etc.), în vederea semnării acordului de principiu pentru finanțare, cu scopul de a susține proiectul cu investiții ulterioare.
În acest sens, Primăria Oradea roagă cetățenii interesați să-și exprime opinia cu privire la acest proiect în perioada 16.04.2024-15.05.2024, completând chestionarul disponibil la următorul link:
Grădina Termală Ioșia – un ștrand destinat orădenilor
Conform intențiilor municipalității, o parte din actualul Ștrand Ioșia, construit în anii ’80, va fi transformat într-o grădină termală modernă. Acest aquapark nu va fi unul de distracție, precum Nymphaea Aquapark, ci o grădină termală care va deservi locuitorii municipiului Oradea și turiștii care vor veni aici pentru relaxare. Grădina Termală Ioșia va fi prevăzută cu bazine interioare și exterioare, bar cu servire din apă, platforme pentru plajă, zona de spa, sală de fitness, punct de alimentație publică cu grupuri sanitare și numeroase spații verzi amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală. Acest proiect va fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest de către Primăria Oradea, durata de execuție a lucrărilor fiind de 24 luni.
Reconfigurarea incintei actualului Ștrand Ioșia se va face astfel: pe o treime din teren se va păstra funcționarea Ștrandului Ioșia, ea rămânând în continuare destinată seniorilor orașului, iar pe două treimi din teren, spre latura sudică, se va amenaja grădina termală. Dacă în momentul de față suprafața totală aparținând incintei ștrandului existent este de 45.084 mp, grădina termală va ocupa o suprafață de 32.405 mp.
Conform studiului de fezabilitate, se propune realizarea următoarelor funcțiuni:
Centru SPA care va funcționa în clădirea principală, cu regim de înălțime subsol+parter+etaj parțial, cu o suprafață desfășurată de 8.853 mp, care va include un ansamblu de bazine interioare (peste 500 mp de luciu de apă), zona de spa, filtre personal și public, vestiare, spații tehnice, alimentație publică, zona de birouri, foaiere, o sală fitness.
O clădire secundară care va deservi funcțiunilor de depozitare, grupuri sanitare, spații tehnice la subsol.
5 ansambluri de bazine exterioare, bazin de înot, bazin de legătură interior- exterior (cu o suprafața totală a bazinelor de peste 3000 mp).
Un punct de alimentație publică cu grupuri sanitare aferente.
Un bar cu servire din apă.
Dușuri exterioare.
Platforme din dale din piatră și tip deck pentru plajă.
Numeroase zone verzi amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală și un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.
Accesul în grădina termală se va face din str. Alexandru Cazaban, pe latura sudică. Tot pe latura sudică, paralel cu Aleea Alexandru Cazaban, se propune amenajarea unei parcări cu 147 de locuri de parcare, din care 6 locuri destinate persoanelor cu dizabilități.
Superb proiectul ! Succes maxim în realizarea lui.
Orice proiect e binevenit , dar eu îmi doresc apa termală nu apă încălzită cum este azi la Nymfea , acolo era apă termală la ștrandul municipal , acum nici 10% nu mai este !
Este un proiect super fain ,Felicitari !
Sper ca seniori orasului ,județului si de ce nu din toată țara sa beneficieze si sufletul lor de tot ce se face in acest proiect , sa nu fie nici-un separeu sau zona dedicată lor.
Îi vrem alaturi de noi 🤗datorită lor existăm ,ei sunt trecutul nostru si cea mai mare bogație 🙏.
Se poate ,Oradea are soluții 💪🏻
Doamne ajută !
Chestionar fara sens. De fapt nu exprimi nici o parere reala răspunzând la el.
1.Trebuie ca bazinele functionale acum sa ramana Strandului si sa fie renovata cladirea de intrare. Acesea sunt:
– bazinul cu tunel,
– bazinul de inot,
– bazinele rotunde cu apa calda
– bazinul pentru copii. Acestea au fost construite pentru toti cetatenii orasului si doar amplasarea langa blocul pensionarilor au atras denumirea de „al pensionarilor”
2. Intre strand si zona de „gradina” sa existe o intrare, astfel ca bunicii veniti cu copiii la strand sa poata intra in „grădină”, achitand diferența de pret iar cei care sunt intrati la „gradina” sa poata intra in strand, asa se poate evita discriminarea. S-au inventat bratarile, deci se poate.
3. Nu pot completa chestionarul pentru ca sau este incomplet sau intrebarile sunt puse de forma.
4. Daca ati luat deja decizia, nu falsificati realitatea, nu o faceti pentru cetatenii orasului ci pentru imagine si profitul câtorva cetateni. Ati puhea realiza ceva bun daca v-ati gandi la toti locuitorii orasului. Și lăsați copacii unde sunt. Un arhitect bun îi poate integra în proiect, chiar daca este un arhitect de casa al primăriei.Trebuie doar dorința că posibil este.