13.9 C
Oradea
7 octombrie 2024
spot_img

(Video) Campionul la paraciclism, Florin Mihuț, a lansat o carte motivațională în care vorbește despre cum a reușit să învingă destinul potrivnic

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

A trecut prin infern dar nu s-a dat niciodată bătut. Un accident de motocicletă părea că i-a frânt aripile dar nu a fost de acord cu destinul, așa că s-a ridicat și a continuat să lupte. Este povestea lui Florin Mihuț, bihoreanul în scaun cu rotile care vrea să participe la Jocurile Paralimpice de la Los Angeles. Tânărul este campion la paraciclism, face sală în fiecare zi iar sâmbăta aceasta, a lansat o carte motivațională despre evenimentele care i-au marcat existența.

25 iulie 2019. Este ziua pe care Florin Mihuț nu o va uita niciodată. Avea doar 24 de ani în acea vară, era plin de speranță și avea toată viața înainte. O plimbare cu motocicleta i-a fost însă aproape fatală. A fost de ajuns o singură clipă de neatenție, a căzut, s-a lovit de un parapet și viața întreagă i s-a derulat prin fața ochilor. Toate planurile i s-au schimbat la 180 de grade, după ce la spital, medicii i-au spus că va fi țintuit pentru totdeauna în scaunul cu rotile.

A continuat însă să lupte, și după o perioadă în care a fost măcinat de gândurile negative, Florin a căpătat putere și a început ușor să redevină tânărul cu zâmbet larg, care era și înainte de accident.

Sâmbătă, în fața a peste 150 de prieteni și cunoscuți, Florin Mihuț și-a lansat cartea motivațională pe care a scris-o în ultimele luni.

În sala de evenimente a Muzeului Țării Crișurilor, primul care a luat cuvântul a fost Cristian Ivoniciu, un alt tânăr pasionat de motociclete. Cei doi au fost împreună, atunci când Florin a suferit teribilul accident. Au făcut o plimbare până la Șinteu, iar când s-au întors, Florin a pierdut controlul motocicletei și s-a lovit de un parapet.

“Am băut o cafea în Piața Unirii iar apoi ne-am dus spre Șinteu. Totul a fost în regulă, Florin s-a dat și cu rolele. Când ne-am întors, am văzut ce se întâmplă, s-a panicat, m-am speriat și eu foarte tare, când a ajuns într-o curbă, motocicleta lui a alunecat pe nisip și a lovit un stâlp de susținere al parapetului. Am parcat motocicleta, am fugit repede la el, era întins pe șosea, nu dădea niciun semn vital, nu știam dacă e ok sau nu. Am tot încercat să vorbesc cu el și am rămas alături de el până când au venit medicii.”, a povestit Cristian Ivoniciu, prietenul lui Florin Mihuț.

Rând pe rând, în fața spectatorilor copleșiți de emoție, au vorbit oamenii care în ultimii cinci ani au fost decisivi pentru progresul lui Florin. Printre ei, medici, psihologi și pastori care i-au întărit credința că totul va fi bine.

“L-am luat de la spital cu mașina și l-am dus înapoi în satul lui, la Mihai Bravu. Cu grijă și emoție, îl întrebam pe drum dacă se simte bine, dacă nu îi este frică. Mi-a fost foarte greu când am intrat în sat, ca să-l fac să zâmbească l-am dus la solarii, să culegem ardei. Nu pot să uit cum a fost reacția lui când a intrat prima dată în casă, în camera lui.”, a explicat Daniel Moldovan, cel care l-a sprijinit pe Florin din punct de vedere spiritual din clipa accidentului și până astăzi.

Florin a dezvăluit în cartea sa, “Am învins. Reîntoarcerea la viață”, toate etapele prin care a trecut în ultimii ani, de când a ajuns să fie dependent de scaunul rulant. În cele aproape 200 de pagini ale cărții, Florin a reușit să aștearnă toate emoțiile și stările pe care le-a traversat și își dorește ca ediția să fie un bun motivator pentru cei care trec prin clipe grele, fie că vorbim despre accidente, dizabilități sau depresii. Încă de când a scris primele rânduri, tânărul și-a propus să imbine în cartea sa, dramatismul situației cu umorul care îl caracterizează. Asta ca lumea să îl cunoască mai bine.

“Am scris 200 de pagini, ai ce să citești acolo. Am încercat să fie o carte care să te țină mereu cu sufletul strâns și să vrei să citești tot mai mult, mai mult. Am scris despre trecerea mea de la un tip foarte activ, piciorist, că noi așa le zicem celor care umblă și noi suntem cărucioriști, practic de la un tip foarte activ, am căzut maxim cât de jos am putut iar apoi m-am ridicat treptat. Nu trebuie să te dai bătut niciodată. Nu mi-a fost mereu ușor dar trebuie să înțelegem că toate lucrurile care uneori ni se par banale, să umblăm, să auzim, să vedem, să ne putem mișca, toate acestea sunt daruri de la Dumnezeu, și trebuie să fim mereu mulțumitori. Cartea mea sper să îi ajute pe toți cei care trec prin impasuri pe de o parte, iar pe cei care sunt bine, să-i facă să prețuiască viața, sănătatea și toate darurile pe care le-au primit.”, ne-a mărturisit Florin, vizibil emoționat.

Florin a povestit pentru oradea24.ro și cum au decurs primele momente de după accident și ce l-a determinat să își accepte noua condiție.

“La început nu am acceptat neputința și gândurile că voi fi dependent tot timpul și că părinții mei vor fi obligați să renunțe la tot ca să aibă grijă de mine. Acum, sunt foarte recunoscător că nu am murit, că atunci când eram acolo întins pe jos, mă rugam Doamne, te rog nu mă lăsa să mor, că simțeam că mi se cam sting toate beculețele.”, ne-a explicat Florin.

După primele luni, care au fost crâncene, coșmarul a început să se transforme ușor ușor într-o adevărată binecuvântare. Florin a învățat să trăiască din nou, împreună cu scaunul rulant, noul său partener de viață. Așa că a decis să lupte și să-și creioneze propriul destin. Acasă, la Mihai Bravu, și-a amenajat o sală de forță, unde lucrează zilnic, pentru a fi mereu in formă. Sala de forță nu este însă singurul loc unde Florin se relaxează și își încărca bateriile. Are o bicicletă specială pe care o padalează cu ajutorul brațelor. Abia a așteptat să vină vremea bună pentru a o scoate la plimbare.

“Se numește hand bike sau tricicletă pentru că are trei roți. E concepută în Italia. Efectiv stai întins pe spate și pedalezi cu brațele. Are 22 de viteze, schimbător electric.”, spune Florin.

Tânărul din Bihor a participat până acum la mai multe concursuri de paraciclism în Europa iar anul a trecut a devenit campion național, la categoria H3. Visul lui este să se califice la Jocurile Paralimpice din 2028, care vor avea loc la Los Angeles.

Așa că se pregătește săptămânal cât de mult poate. Florin le cere mai multă rabdare și șoferilor care îl întâlnesc pe drum.

“Dimineața fac forță în camera mea, apoi al doilea antrenament e după amiaza cu bicicleta, fac între 40 și 100 de km, depinde de antrenament.Mi se întâmplă ca unii șoferi să mă placă, alții nu, unii să aibă compasiune și să mă felicite, alții mă întreabă ce caut cu bicicleta asta pe șosea, ei neștiind că am o dizabilitate.”, a completat Florin Mihuț.

Asta nu e totul. Când a vazut că oamenii îl apreciază, Florin a decis să-și deschidă un cont și pe Tik Tok, unde face live-uri în fiecare dimineață de la antrenament și postează clipuri motivaționale pentru cei care îl urmăresc. Le arată tuturor cum trăiește o persoană cu dizabilitate și spune că limitele ni le impunem singuri.

Despre toate acestea, puteți citi în cartea lansată de Florin Mihuț, “Am învins. Reîntoarcerea la viață”. Cartea poate fi cumpărată de pe site-ul: https://florin-mihut.ro/

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri