Jocurile Naționale Special Olympics, cel mai mare eveniment sportiv incluziv pentru persoanele cu dizabilități intelectuale din România, se vor desfășura anul acesta la Oradea, în perioada 17 – 19 mai. Evenimentul, aflat la cea de-a 17-a ediție, aduce împreună peste 350 de sportivi de la 75 de fundații, asociații și școli de masă și speciale din 31 de județe și din Republica Moldova, peste 170 de antrenori și membri de familie, 250 de voluntari, personal medical și staff tehnic.
Detalii despre evenimentul sportiv au fost prezentate de către Arina Moș, senator de Bihor,Cristian Ispas – Director Național al Fundației Special Olympics, Ioana-Elena Ciobanu – sportiv și Mesager Global Special Olympics, Manuel Seleș – Viceguvernator Lions Clubs District 124 România.
Conform organizatorilor, pe parcursul a trei zile intense, activitățile organizate de Special Olympics România vor pune în lumină puterea comunității și determinarea sportivilor speciali. Competițiile sportive, evaluările medicale gratuite, Cursa Flăcării Speranței, demonstrațiile celor mai mici sportivi, activitățile de voluntariat vor demonstra că „Sportul UNEȘTE toate abilitățile”încel mai așteptat moment sportiv Special Olympics România de după pandemie.
În calitate de gazdă, Arina Moș a declarat: „Întotdeauna am considerat că autoritățile publice locale și centrale pot ajuta mai mult și mai bine dacă au parteneriate oneste cu sectorul non-guvernamental, astfel s-a născut și această frumoasă colaborare cu Special Olympics România, o echipă de oameni deosebiți care sprijină persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate, le sprijină să fie implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte. Doresc să mulțumesc Special Olympics România pentru că a reușit, prin sport și educație din anul 2003, prin această mișcare globală, să schimbe vieți și în România.
De asemenea, țin să mulțumesc primarului Florin Birta și Alexandru Chira, director Visit Oradea, care au avut mereu deschidere pentru nevoile persoanelor cu dizabilități și în același timp au avut și dorința de a schimba mentalități prin organizarea diverselor evenimente dedicate acestor persoane speciale din comunitatea noastră. Crezul echipei noastre este că noi toți suntem diferiți, dar suntem egali, de aceea în Oradea persoanele cu dizabilități sunt respectate, dar și în continuare vom depune eforturi serioase pentru a le crea condiții mai bune și ne dorim să le îmbunătățim efectiv viața cu zi cu zi”.
Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România a menționat că pentru întreaga comunitate de antrenori, părinți și sportivi cu dizabilități intelectuale, Jocurile Naționale Special Olympics sunt cel mai așteptat eveniment dintr-un an, iar sportul reușește să unească toate abilitățile. „Este evenimentul care unește toate abilitățile și validează efortul, ambiția și performanțele tuturor. Ne bucurăm că în 2024 această sărbătoare națională a incluziunii sociale prin sport se celebrează la Oradea, în acest oraș superb, cu tradiție sportivă, unde am găsit deschidere și apreciere pentru misiunea noastră. Le mulțumim tuturor partenerilor pentru sprijin și generozitate și vă invităm să spuneți alături de noi Hai, BRAVII!”
La rândul ei, orădeanca Ioana-Elena Ciobanu, mesagerul global Special Olympics, a atras atenția asupra importanței organizării astfel de competiții și a mulțumit organizatorilor pentru că „aveți încredere în calitățile noastre”.
La final, Manuel Seleș – viceguvernator Lions Clubs District 124 România, a subliniat importanța sportului în interacțiunea cu persoanele cu dizabilități: „Special Olympics ne unește prin sport, ne încurajează să fim alături de cei care pot fi mesageri acolo unde nici nu ne-am fi gândit. Mă bucur foarte mult că Oradea este gazda acestui eveniment sportiv și doresc ca acest oraș să arate atât frumusețea exterioară dar și frumusețea interioară al membrilor acestei comunități”.
Competițiile sportive vor avea loc în Campusul Universității din Oradea, iar ceremonia de deschidere se va organiza în data de 18 mai, de la ora 19:00, în Sala Sporturilor Antonio Alexe. Tot sâmbătă, 18 mai, de la ora 18:00, sportivii vor purta Flacăra Speranței din fața Primăriei Oradea, pe malul Crișului Repede, până la Sala Sporturilor.
Programul evenimentului
17 mai
Competiții preliminare, bocce unificat, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activități distractive – în campusul Universității din Oradea, începând cu ora 09:00.
18 mai
Competiții preliminare la atletism și bocce, competiție și finale la baschet unificat 3×3, evaluări medicale gratuite oferite sportivilor, activități distractive – în campusul Universității din Oradea, începând cu ora 09:00.
Flacăra Speranței, echivalentul Flăcării Olimpice, va fi purtată de sportivii Special Olympics, de personalități sportive locale și de reprezentanți ai forțelor de ordine, pe Traseul Flăcării Speranței care va porni din fața Primăriei la ora 18:00, și va continua pe malul Crișului Repede, până la Sala Sporturilor Antonio Alexe. Pe durata defilării punctual se vor aplica restricții de circulație pe tronsonul: Primăria Oradea – str. T. Vladimirescu – str. Principatelor Unite – Splaiul Crișanei – Sala Sporturilor Antonio Alexe.
Ceremonia de Deschidere se va desfășura la Sala Sporturilor Antonio Alexe, de la ora 19:00. Vom asista la defilarea delegațiilor celor 350 de sportivi și 170 de antrenori invitați, aprinderea Flăcării Speranței, înălțarea steagului Special Olympics, rostirea jurământului Special Olympics. O serie de momente artistice emoționante vor fi asigurate de Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului, elevi de la Palatul Copiilor din Oradea, Clubul Sportiv al Universității din Oradea, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Clubul Fit Dance.
19 mai
Competiții finale și ceremonii de premiere la atletism și bocce, în campusul Universității din Oradea pentru probele de atletism și bocce, începând cu ora 09:00.
Competiții finale și ceremonii de premiere la bazinul Crișul pentru probele de înot, începând cu ora 09:00.
Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără sprijinul voluntarilor: medici și studenți ai Universității din Oradea, medici și specialiști care au venit din toată țara pentru a participa la evaluările de sănătate, membri ai Cluburilor Lions Oradea, Lions Oradea 22, Leo Black Eagle, elevi ai programului Școala Generației Unificate, Colegiul Național „Onisifor Ghibu”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, Școala Gimnazială Nr. 16 și voluntarii de la Fundația Motivation România.