22 C
Oradea
21 iulie 2024
spot_img

Administrația Bazinală de Apă Crișuri a amplasat o capcană de colectare a deșeurilor plutitoare pe râul Crișul Negru

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Pe malul drept al râului Crișul Negru, în localitatea Tinca, județul Bihor, a fost ancorat un sistem de colectare a deșeurilor plutitoare.

Acest sistem, cunoscut și sub denumirea de ”litter trap”, acționează precum o barieră care oprește și stochează deșeurile plutitoare într-o cuvă capcană cu capacitate de 5 metri cubi. Ancorarea sistemului se face prin piloți metalici, cu diametrul de 508mm și lungimea de 8,00 m, iar pentru dirijarea plutitorilor sunt amplasate geamanduri pe o lungime de 90 de m. Sistemul reține deșeurile din râu prin brațul mobil, și le direcționează în cuva “capcană”. Pentru că nu consumă energie electrică și nu necesită intervenție umană pentru funcționare, sistemul funcționează neîntrerupt cu autonomie completă.

”Pe râul Crișului Negru, poluarea cu deșeuri plutitoare este vizibilă mai ales în perioada cu viituri, când, în mod evident, nu se poate interveni pentru a colecta deșeurile din ape. Însă, acest echipament ne oferă o modalitate pasivă de colectare a plutitorilor. Acest tip de echipament a fost conceput de asociația olandeză Clear Rivers și a fost testat pe râul Crișul Repede, amonte de municipiul Oradea. Față de soluția inițial testată au fost aduse îmbunătățiri astfel încât brațele plutitoare să reziste la ape mari.”  a declarat Pásztor Sándor, director A.B.A. Crișuri.

Pentru colectarea, depozitarea și transportul deșeurilor sistemul mai înclude: un container metalic, având o capacitate de 24 mc, un buldoexcavator pentru manevrarea deșeurilor, un drum de acces, un prism de anrocamente și o platformă betonată.

Valoarea totală a învestiției a fost de 1.614.909,52 lei (cu TVA) și a fost asigurată de la Bugetul de Stat.

În ceea ce privește problema deșurilor plutitoare, Administrația Bazinală de Apă Crișuri este în mod constant preocupată de implementarea de noi soluții de curățare a cursurilor de apă. În acest sens, amintim investițiile similare precum: sistemul de grătare autorcurățătoare de pe râul Ier, din localitatea Ianca; utilajul acvatic de curățare de la acumularea Suplacul de Barcău și capcana de PET-uri de pe râul Crișul Repede, amonte de municpiul Oradea. 

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri