22 C
Oradea
21 iulie 2024
spot_img

Construită în anul 1700, biserica de lemn din satul Margine a intrat în reabilitare

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

De câteva zile, biserica de lemn din satul bihorean Margine, comuna Abram, a devenit un adevărat șantier. Zeci de meșteri și voluntari lucrează pentru a reabilita lăcașul de cult ortodox, vechi de mai bine de 300 de ani.

Biserica a fost construită în jurul anului 1700, poartă hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril și a fost declarată monument istoric. A fost realizată din bârne cioplite cu barda, având practic, aceleaşi caracteristici ca şi vechile case ţărăneşti din zona văii Barcăului.

Masa altarului este cioplită dintr-un trunchi masiv de gorun. În anul 1780, biserica a fost pictată, iar în anul 1899, pictorul Hackman Mor a refăcut cea mai mare parte din pictura acestei biserici. Iconostasul are o pictură în ulei veche de peste 250 de ani. Ca obiecte de valoare istorică documentară, se găsesc aici 6 icoane pictate pe lemn, un Antimis din anul 1750, o Cazanie din anul 1742, un Antologhion din anul 1745 şi o Evanghelie din anul 1750.

“În data de 17 iunie, acum o săptămână, am început lucrările de punere în siguranță la Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Margine. În prima săptămână, am realizat următoarele activități esențiale pentru punerea în siguranță a bisericii de lemn: montarea schelei, demontarea a aproximativ 15 rânduri de șiță deteriorată, înlocuirea laților și montarea a 14 rânduri de șindrilă horjită, realizată manual. Echipa de meșteri este formată din Balin Florin Mihai, Maria Balin și Dumitru Bud, sprijiniți de ajutoarele Pătru și Nicu. De asemenea, am beneficiat de sprijinul voluntarilor care s-au implicat cu entuziasm în această primă săptămână: Robert Gliga, Pop Rareș, Vlad-Andrei Lăzărescu, Lăcrimioara Pop, Viorela Ciurte, Bernadet Major, Ferenczi Evelin, Andreea Chichinejdi, Anton Andreas Czigler, Daniela Birta, Andrada Sabou, Robert Egri, Romina Suciu, Săteanu Alexia, Bernadett Otvos, Tudor Duma, Ionuț Duma, Claudiu Tegzes, Peter Zsak, Mara Hebe, Valentin Petricău, Rareș Muntean, Constantin Stan și Sergiu Siclovan.”, au anunțat reprezentanții Asociației “Ambulanța pentru Monumente Bihor”, responsabili de reabilitarea bisericii.

Coordonatorii intervenției sunt arhitecții Adrian Pescaru și Greta Zsak, cu ajutoarele Luna și Mihai.

“Dorim să le mulțumim sponsorilor noștri strategici: Profi, Dedeman ,Raiffeisen Bank Romania, Romanian-American Foundation, DEWALT și Graphein. Mulțumim partenerilor noștri locali: Consiliului Județean Bihor, Universității din Oradea, Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Direcției Județene pentru Cultură, Instituției Prefectului și Parohiei Ortodoxe “Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavril” Margine . Fără sprijinul lor generos, această muncă valoroasă nu ar fi fost posibilă. De asemenea, suntem recunoscători comunității primitoare a satului pentru asigurarea hranei și a preparatelor culinare locale.”, au mai transmis fondatorii Asociației “Ambulanța pentru Monumente Bihor”.

Intervenția se desfășoară în cadrul proiectului „Ambulanța pentru monumente”, inițiat de Asociația Monumentum și sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea. Acest proiect are ca scop salvarea și protejarea monumentelor istorice valoroase din România.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri