EXPOZIȚIA ARTISTULUI FOTOGRAF BRIAN K. SMITH (CANADA)
Deși ne aflăm în plin sezon estival Asociația Internațională ”Euro Foto Art” (AIEFA) și Summit Agro Romania, în parteneriat cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, continuă să organizeze pentru publicul vizitator o nouă expoziție de artă fotografică. De această dată, pe simezele Galeriei „Mezey Lajos”, Centru Expozițional EFA Oradea – România, vor fi expuse 60 de fotografii de mari dimensiuni, realizate de reputatul artistul fotograf Brian K. Smith MPA/SPA din Vancouver, Canada, grupate sub genericul: „Orientul Îndepărtat întâlnește Vestul Îndepărtat”. Expoziția prezintă Arta și stilurile de viață ale minorităților / popularelor Lumii. Lucrările se pot admira și pe site-ul AIEFA: https://eurofotoart.ro/expo-brian-k-smith-canada-orientul-indepartat-intalneste-vestul-indepartat/
„O viață întreagă de călătorie m-am inspirit din conexiunile unice care există în artă / limbă și stiluri de viață din întreaga lume. Am experimentat culturile multor grupuri etnice diferite, împreună cu arta și cultura lumii mai familiare, pe coasta de vest a Canadei. Ca fotograf și artist, ceea ce văd, ceea ce experimentez pe cine întâlnesc pe parcurs – toate îmi influențează gândurile, ideile și creativitatea. Orientul Îndepărtat Întâlnește Vestul Îndepărtat este un exemplu de culturi care la un moment dat, cu mult timp în urmă, se aflau în aceeași locație generală, dar s-au separat cu peste zece milenii în urmă. Ambii folosesc arta ca parte a limbajului lor – pentru a-și identifica comunitatea, familia, istoria și pentru a-și spune poveștile. Ambii au trecut prin schimbări bruște în stilul lor de viață în zilele noastre moderne. În Canada, popoarele indigene își recâștigă pământurile, limba și tradițiile care le-au fost luate acum 200 de ani. Ei sunt compensați pentru pierderile lor și încurajați să-și celebreze obiceiurile. În China, popoarele minoritare din Guizhou (Miao, Dong și Red Yao – pentru a numi câteva) au văzut o viață relativ izolată în regiunea muntoasă sud-est, care s-a schimbat rapid odată cu introducerea sistemului feroviar de mare viteză. Multe sate au acum gări în imediata apropiere. Acest lucru nu numai că permite un acces mai ușor pentru turiști, dar aduce și viața mai aproape de orașul mare. În călătoriile mele în China din ultimii 18 ani, am văzut cât de repede pot fi afectate culturile de tehnologie. Va aduce turismul suficientă valoare satelor mici în care popoarele minoritare trăiau stiluri de viață tradiționale? Posibil, doar timpul va spune”, precizează artistul fotograf expozant.
Reputatul artistul fotograf Brian K. Smith mai susține că: „În prezent, schimbările pozitive pe coasta de vest și în restul Canadei au arătat cum o cultură, care era pe punctul de a fi complet pierdută, se poate recupera și reveni. Artele, dansul, limbajul, sărbătorile și stilurile de viață tradiționale, care au fost la un moment dat interzise, înfloresc acum din nou”.
Vernisajul expoziției, organizate sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, recunoscută de UNESCO, va avea loc în prezența autorului la noul sediu al Galeriei „Mezey Lajos”, Centru Expozițional EFA Oradea-România, din cadrul secției Muzeului Orașului Oradea, miercuri, 21 august 2024, ora 18:00. Momentele muzicale ale vernisajului vor fi asigurate de reputatul artist orădean de violă Thurzó Sándor József, reprezentant al Asociației Comunitare și Culturale Sola Fide (SFKKE), respectiv artiștii Rock Filarmonica Oradea, Alexandrina Chelu Schorr (voce) și Florian Chelu Madeva (chitară), care vor interpreta mai multe piese din repertoriul canadian și internațional.
Expoziția va rămâne deschisă publicului, la secţia Muzeul Orașului Oradea, până la data de 4 octombrie 2024, de marți până duminică, între orele 10:00-18:00. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA.