Muzeul Învățătorului din Băița (jud. Bihor) a luat ființă în anul 2021, la inițiativa Asociației „înv. Bortoș Costea Maria”. Muzeul funcționează în clădirea vechii Școli Primare din Băița, imobil ridicat în anul 1890. Acesta se bucură de un patrimoniu generos care reunește o serie de bunuri culturale: de la uniformă școlară, tăbliță de scris veche de peste 100 de ani, bănci, clopoțel, instrumente de scris, manuale școlare, alfabetar, socotitoare, ierbare, planșe școlare, jocuri etc. Instituția muzeală are mai multe încăperi, în una dintre ele a fost reconstituită o sală de clasă, iar într-o alta a fost amenajată camera învățătorului. Muzeul are și spațiu pentru desfășurarea de activități culturale pentru comunitatea locală.
Pe data de 31 august 2024, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, Asociația „înv. Bortoș Costea Maria” vă invită, începând cu ora 19.00 și până la ora 23.00, la un tur ghidat al Muzeului Învățătorului din Băița (localitatea Băița, Bihor, nr. 141).
În cadrul acestui eveniment, va fi lansat site-ul https://povesteabaiteibh.ro/, dar și documentarul video „Povestea Băiței” (35 min), care vin să împărtășească miraculoasa existență a unui orășel montan din vechiul Imperiu Habsburgic. Istoria acestor locuri a fost și este înnobilată de prezența simbolică a împărătesei Maria Tereza, sub ale cărei auspicii s-a dezvoltat mica așezare montană cu pământuri aurifere – și nu doar aurifere. Băiţa este o localitate, situatӑ ȋn S-E judeţului Bihor, la limita cu judeţul Alba, ȋntr-un pitoresc peisaj muntos, strӑjuit la E de Munţii Bihor. Este strӑbӑtutӑ de la E spre V de rȃul Crişul Băiţei, care traversa odinioară vechiul orăşelul imperial, precum și satul Băița. În ce privește istoria sa, Băița pare să aibă o lungă tradiție, pe care o puteți descoperi începând cu 31 august 2024.
Documentarul video, realizat în cadrul unui parteneriat dintre Asociația Cei 40 de Mucenici și Asociația „înv. Bortoș Costea Maria”, îi are consultanți pe: dr. Ramona Novicov, critic de artă, conf. univ. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură; dr. Cristina Liana Pușcaș, istoric; respectiv pe Nicolae Bortoș, președintele Asociației „înv. Bortoș Costea Maria”.