Sâmbătă, 5 octombrie 2024, a fost inaugurat traseul memorial-tematic Calea Partizanilor din Apuseni. La eveniment a participa Alteța Sa Regală Principesa Sofia, urmași ai familiei Șușman, foști deținuți politici, numeroși studenți, dar și iubitori de istorie veniți din Arad, Bihor, Cluj, Constanța, Iași, Sibiu etc.
Programul a debuta la ora 10.00, cu o drumeție cu pornire de la Troița Grupului „Șușman” (DJ Răchițele-Doda Pilii, în amonte de Valea Firei), la care au participat sute de participanți. Aceștia au bifat o parte a circuitului montan care se întinde pe distanța a 10 km și care este presărat cu nouă popasuri/panouri care surprind secvențe din povestea Grupului „Șușman” și a moților ce s-au opus dictaturii comuniste.
Traseul trece prin locuri ale memoriei în care s-a luptat și s-a murit cu arma în mână, intersectând, deopotrivă, peisaje și fenomene carstice spectaculoase. Calea Partizanilor beneficiază și de suport digital (https://izi.travel/ro/ea92-calea-partizanilor-din-apuseni/ro): hartă GPS interactivă și ilustrări audio aferente fiecărui popas, acestea fiind realizate de prestigiosul regizor Nicolae Mărgineanu și de apreciata actriță Maria Ploae. Complementar traseului, evocarea rezistenței anticomuniste este realizată prin reconstituirea unui adăpost montan, cel folosit de membri ai Grupului „Șușman” în perioada noiembrie 1951-aprilie 1952 și care a fost amplasat la Piciorul Bătrânii, lângă Poiana Călineasa. Acum, coliba partizanilor este refăcută în același spațiu al memoriei care găzduiește mormântul lui Teodor Șușman.
Reveniți de pe traseu, participanții, cărora li s-au alăturat alte zeci de persoane, au asistat la o slujbă de pomenire a partizanilor și familiilor lor. La eveniment a fost prezentă Alteța Sa Regală Principesa Sofia. „Mă bucur să fiu alături de voi pe Calea Partizanilor din Apuseni și să comemorăm împreună sacrificiul acestor eroi, în special în lumea de astăzi. Această inițiativă este extrem de importantă pentru noi toți, pentru a ne aminti și a onora reziliența lor. Tatăl meu, Regele Mihai, ne povestea mie și surorilor mele despre curjaul și determinarea partizanilor și cum acestea au devenit un simbol al luptei pentru libertate. Era mândru de ei, așa cum este și familia mea, acum”, a precizat Principesa Sofia.
De asemenea, a luat cuvântul și vicepreședintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, Leonard Câmpeanu, care a transmis mesajul doamnei Niculina Moica, președinta AFDPR. Printre invitații care au transmis un mesaj public de apreciere pentru acest proiect al monarhiștilor clujeni s-au numărat și Liviu Mihaiu, renumitul jurnalist și fost guvernator al Deltei Dunării, Alin Moș, directorul Administraţiei Parcului Natural Apuseni (APNA) și Constantin Șușman, urmaș al lui Teodor Șușman.
Obiectivul memorial-turistic a fost realizat de urmașii martiricei familii Șușman (Constantin și Carmen Șușman) și de Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni, în parteneriat cu Administrația Parcului Natural Apuseni, Fundația „Corneliu Coposu”, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și Asociația Voluntarilor din Ciucea. Proiectul beneficiează de susținerea financiară a Consiliului Județean Cluj și a mai multor donatori (persoane fizice, societăți comerciale, asociații.
„Este o zi a bucuriei și a emoției, pentru că această zi și acest traseu memorial reprezintă un pas înainte pentru a împlini testamentul moral al Lucreției Jurj și a celor pe care eu i-am cunoscut în anii ’90 în Răchițele și în alte sate și care cu toții își doreau ca durerea, ca lacrimile, ca sângele care s-au revărsat în acești munți să nu rămână în uitare. Aceasta este esența motivațională care ne-a condus să facem acest lucru”, a declarat Cornel Jurju, președintele Asociației Clubului Monarhiștilor Clujeni.
Moderatorul evenimentului a fost Călin Roșu, fondator al Asociației Clubului Monarhiștilor Clujeni și unul dintre inițiatorii proiectului.
Traseul memorial Calea Partizanilor din Apuseni este primul traseu tematic care se inaugurează în singurul Ecomuzeu din România. Ecomuzeul Ţara Moţilor a fost înfiinţat de Ziua Europeană a Parcurilor, pe 24 mai 2024, la iniţiativa Administraţiei Parcului Natural Apuseni (APNA) şi prin implicarea a şapte primării din totalul de 18 eligibile: Bunteşti din judeţul Bihor, Arieşeni, Gârda de Sus, Scărişoara şi Horea din judeţul Alba şi Săcuieu şi Mărgău din judeţul Cluj. Din Bihor, mai pot adera primăriile Budureasa, Pietroasa, Câmpani şi Nucet.