Bihorul verde: concurs pentru copii și plantări de puieți
Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut astăzi, 17 octombrie, o conferință de presă alături de Horea Abrudan, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, și Teodor Suciu, directorul Direcției Silvice Bihor.
Aceștia au prezentat două proiecte civice și ecologice realizate de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Ecolect Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Direcția Silvică Bihor, Instituția Prefectului Județului Bihor și Uniunea Studenților din Oradea (USO).
”Bihorul prin ochii copiilor noștri”, concurs de desen și fotografie
Concursul „Bihorul prin ochii copiilor noștri”, organizat de Consiliul Județean Bihor, Ecolect Bihor și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, este destinat elevilor din toate ciclurile de învățământ, de la grădiniță până la clasa a XII-a.
Se desfășoară între 14 octombrie și 8 noiembrie 2024 și constă în realizarea unor lucrări artistice care să reflecte natura și mediul înconjurător din județul Bihor, elevii fiind împărțiți pe zone de salubritate pentru a concura între ei. Fiecare elev va propune o lucrare, cei de la grădiniță un desen, iar elevii o fotografie. Fiecare clasă va trimite un desen sau o fotografie, după ce a fost realizată o preselecție locală.
„Copiii vor explora frumusețile naturale din județ și vor învăța despre importanța protejării mediului, atât prin desen cât și prin fotografie. Suntem convinși că, dacă un copil înțelege importanța respectului față de natură, atitudinea sa va fi una potrivită și plină de empatie față de mediul în care trăiește”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor.
Premiile acordate în cadrul concursului „Bihorul prin ochii copiilor noștri” includ premii în valoare de 500 lei pentru locul I, 400 lei pentru locul II și 300 lei pentru locul III, în fiecare ciclu de învățământ din cele șapte zone de salubritate. În plus, vor fi acordate premii speciale constând în vouchere de 200 lei pentru 210 de câștigători aleși prin tragere la sorți.
„Bihorul plantează”, acțiune de împădurire la a doua ediție
Cea de-a doua ediție a proiectului „Bihorul plantează” își propune să continue inițiativa de reîmpădurire începută în primăvara acestui an. În această toamnă vor fi plantați aproximativ 25.000 de puieți de salcâm, molid, fag, cer, gorun șifrasin. în diverse zone ale județului Bihor, inclusiv în campusul Universității din Oradea.
Acțiunea de plantare va acoperi patru zone, Săcueni, Apateu, Dealul Bitiiși Vârtop, pe o suprafață totală de 4,85 hectare. Activitatea va avea loc în două etape: pe 16 noiembrie la Săcueni și Apateu, și pe 23 noiembrie la Dealul Bitii și Vârtop.
„Această inițiativă nu este doar despre plantarea copacilor, ci și despre construirea unei legături între om și natură. Fiecare puiet plantat de un student sau un copil va avea o poveste proprie, iar peste ani, aceștia se vor putea întoarce și vor vedea cum au contribuit la un mediu mai verde”, a subliniat Teodor Suciu, directorul Direcției Silvice Bihor.
„Este foarte important ca atât copiii, cât și părinții să se implice activ în aceste proiecte. Familia, alături de școală și societate, joacă un rol crucial în formarea unui copil. Prin aceste inițiative, nu doar că îi educăm în spiritul protejării mediului, dar îi aducem mai aproape de natură și de valorile comunității noastre. Împreună, ne asigurăm că viitorul va fi mai verde și mai sănătos”, a declarat Horea Abrudan, inspector școlar general.
Pe parcursul acțiunilor de plantare se așteaptă participarea a aproape 1.000 de voluntari din județ, în special copii alături de părinții lor, pentru a încuraja activitățile în familie.