Acțiune de tip „razie”, desfășurată în sistem integrat, în Tinca, Cefa și localitățile limitrofe, pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine și siguranță publică.
La data de 14 noiembrie, în intervalul orar 16.00 – 20.00, pe raza Secției nr.8 de Poliție Rurală Tinca și a Secției nr.9 de Poliție Rurală Cefa, s-a desfășurat o acțiune de tip „razie”, cu efective mărite, pentru asigurarea unui climat optim de ordine și siguranță publică.
În acțiune au fost angrenați 38 de polițiști, din cadrul Serviciului de Ordine Publică, Serviciului Rutier, polițiști de la rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice, criminalistic din cadrul Poliției Municipiului Salonta, de la Secția nr.8 de Poliție Rurală Tinca, de la Secția nr.9 de Poliție Rurală Cefa, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, cei ai Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de jandarmi, polițiști de frontieră și reprezentanți ai D.S.V.S.A. Bihor.
Scopul acțiunii a fost prevenirea oricăror fapte care pot afecta climatul de ordine și siguranță publică, combaterea faptelor de violență stradală, a furturilor, tâlhăriilor, a infracționalității economice, a delictelor silvice, depistarea persoanelor urmărite în temeiul legii, prevenirea și combaterea faptelor asociate traficului și consumului de droguri, a migrației ilegale, prevenirea victimizării minorilor, verificarea asigurării condițiilor minime de adăpostire, hrănire, îngrijire, reproducție a animalelor, protecția și bunăstarea acestora, dar și prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere.
Au fost efectuate filtre rutiere, în mai multe puncte, în cadrul acțiunii fiind verificate, prin utilizarea aplicației e-DAC, 143 de autovehicule și legitimate 155 de persoane, verificate 8 societăți comerciale, verificați 3 agenți de pază, iar 5 persoane au fost conduse la sediul poliției.
În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 28.600 de lei.
Au fost scoși din trafic, reprezentând un pericol pentru ceilalți participanți, 2 conducători auto. Acestora le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de timp, conform legii.
De asemenea, au fost oprite din a circula 3 autovehicule care nu prezentau siguranță pe drumurile publice.
Astfel, certificatele de înmatriculare ale vehiculelor au fost retrase, până la remedierea problemelor constatate.
Activități de prevenire a bullyingului și consumului de droguri, derulate de polițiștii de la siguranță școlară, alături de elevii din Tinca:
Totodată, polițiștii Biroului Siguranță Școlară au derulat 6 activități preventive la o unitate de învățământ din localitatea Tinca, în cadrul cărora au fost abordate subiecte precum legislația referitoare la faptele antisociale, sancționarea actelor de violență, portul neautorizat de obiecte interzise, deținerea și consumul de substanțe interzise, frecventarea unor medii și anturaje dubioase, bullyingul, în toate formele sale, precum și alte aspecte de interes pentru elevi.
Activitățile, care au avut ca beneficiari 120 de elevi, au fost derulate în cadrul Campaniei naționale „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, care are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și a infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri.
Polițiștii de la siguranță școlară au subliniat importanța adoptării unei atitudini proactive în fața actelor de violență și a raportării acestora către autoritățile competente, întrucât pasivitatea și lipsa de reacție favorizează perpetuarea acestor fenomene nocive.
În interacțiunea cu polițiștii de la siguranță școlară, elevii au fost îndrumați să nu rămână indiferenți în fața agresiunilor și să semnaleze orice incident de violență sau trafic / consum de droguri, contribuind astfel la crearea unui mediu școlar sigur și sănătos.De asemenea, polițiștii de la siguranță școlară au efectuat instruiri ale cadrelor didactice pe tema prevenirii consumului de droguri.
Tototdată, personalul angajat al societăților comerciale din proximitatea unităților de învățământ a fost instruit de către polițiștii de la siguranță școlară cu privire la interdicția de a comercializa, către minori, alcool, tutun și băuturi energizante.
Astfel de activități operative vor fi organizate și în perioada următoare, în județul Bihor, pentru menținerea unui climat corespunzător de ordine și siguranță în rândul comunităților locale. Acțiunile fac parte dintr-o serie de măsuri continue, luate de Poliția Română, pentru a asigura un climat de siguranță și a descuraja orice activitate infracțională.