Galeria “Dr. ing. Matei Stegerean”, Centru Expozițional al Asociației Internaționale Euro Foto Art (AIEFA) din cadrul Palatului Princiar al Cetății medievale Oradea a fost neîncăpătoare vineri, 15 noiembrie 2024, cu ocazia vernisajului Expoziției Naționale “Tradiții și modernitate în agricultura din România”.
Scopul organizării expoziției naționale a fost promovarea unor lucrări artistice ale fermierilor români și altor iubitori de agricultură, care să reflecte aspecte ale agriculturii, cu orientare spre lucrările și peisajele din agricultură, prezentarea muncii în agricultură și a produselor agricole în cele patru anotimpuri și în diverse perioade istorice.
Pentru concurs, organizatorii au primit 251 de imagini alb-negru și color, din care au fost selecționate 196 de imagini. Invitatul de onoare al concursului a fost artistul fotograf Kosei Miya din Tokyo (Japonia), care a participat la concurs cu imagini alb-negru, realizate în Maramureș în urmă cu 5-6 decenii.
Publicul prezent la eveniment, printre care fermieri și artiști fotografi din toată țara, au fost salutați de către partenerul organizator al evenimentului, Summit Agro România. Vasile Pop, director de vânzări pentru zona de centru a țării, a spus câteva cuvinte despre Summit Agro România, companie aparținând Corporației japoneze multinaționale Sumitomo, care de peste 27 de ani contribuie la dezvoltarea agriculturii României cu produse și tehnologie de vârf, pentru recolte bogate și sănătoase. T
otodată a amintit faptul că Summit Agro susține și cultura din România, și «arta fotografică în cazul de față, întregește și întărește relația dintre noi și pământurile noastre mănoase, așa cum întărește și consolidează relațiile și parteneriatele noastre pentru o agricultură prosperă, pe care să o preia cu mândrie urmașii noștri. Expoziția și albumul “Tradiții și modernitate în Agricultura din România” ne vor purta prin toate anotimpurile, cu momente unice surprinse în cadre și culori ce vor dăinui pentru totdeauna în amintirile și sufletele noastre deschise spre a înțelege și admira tradițiile și modernitatea surprinse și la muncile pământului – așa cum spune însuși numele concursului național și al expoziției pe care o deschidem în această seară.»
De asemenea, Vasile Pop a făcut cunoscut faptul că “în data de 6 noiembrie 2024, această expoziție a fost prezentată în cadrul Conferinței Naționale 2024 a Clubului Fermierilor Români, care a avut loc la București. În urma succesului de care s-a bucurat în cadrul evenimentului, lucrările au fost instalate, ca expoziție permanentă, la Centrul de Inovare și Formare al Clubului Fermierilor Români, și vor înfumuseța sălile de curs pentru următoarele generații de fermieri cursanți ai programelor Tineri Lideri pentru Agricultură și Antreprenor în Agricultura 4.0.”
În continuare a luat cuvântul artistul fotograf Ștefan Tóth István AFIAP, ESFIAP, președintele AIEFA și curatorul expoziției, care a subliniat în discursul său: “Sunt extrem de bucuros că astăzi sărbătorim succesul unui concurs național de artă fotografică ce a adus în prim plan un subiect uitat de multe ori și anume agricultura și pe harnicii agricultori de pe tot întinsul României. Participanții au avut curajul să ajungă la aceste subiecte și să realizeze pentru concurs multe imagini deosebite din punct de vedere tehnic și artistic. Acest lucru nu se putea realiza fără colaborarea și sprijinul Summit Agro România, care a fost partener la organizarea acestui proiect și editarea unui album omonim în care sunt reproduse toate imaginile acceptate și premiate. De asemenea, este o mare realizare faptul că pe site-ul AIEFA se pot admira toate imaginile acceptate și se poate răsfoi online albumul editat cu această ocazie”..
Președintele Asociației pentru Cultura și Civilizația Vinului Millesime, prof. Dorin Popa, membru al juriului concursului național, alături de Dr.Ing. Patricia Știrbu, preşedinte Summit Agro România, Balcani şi Republica Moldova și de președintele AIEFA, a subliniat importanța selectării și premierii celor mai valoroase creații trimise pentru concurs, precum și faptul că “viteza e un sindrom al mileniului trei, din ce în ce mai puțin umană. În acest caz, fotografia are și menirea de a ne opri în clipe de viață reală, iar salonul “Tradiții și modernitate în agricultura din Romania” este o formă de a retrăi câteva zeci de clipe fericite în natură, exclusive, doar cu noi. Un demers de valoare și recuperare, clipe pe care le putem trăi prin acest salon și care se întâmplă datorită, mulțumită, grație unor OAMENI ca Ștefan Toth (Euro Foto Art), Patricia Știrbu (Summit Agro România), fotografilor prezenți pe simeze și nu în ultimul rând nouă, celor care privim și ne bucurăm!”.
În încheiere, președintele AIEFA și curatorul expoziției, după ce a prezentat albumul tipărit apărut în îngrijirea Editurii Euro Foto Art, realizat cu sprijinul Summit Agro România, a înmânat premiile concursului național artiștilor fotografi selecționați. Premiul special oferit de către Asociația Millesime, a fost înmânat de președintele Asociației – prof. Dorin Popa. Momentele muzicale ale vernisajului au fost oferite de către de reputatul artist orădean de violă Thurzó Sándor József, reprezentant al Asociației Comunitare și Culturale Sola Fide (SFKKE), care a interpretat la violă piesele “Balada”, de Ciprian Porumbescu și “Cântec de seară”, de Ludovic Feldman, precum și de artiștii Rock Filarmonica Oradea – Alexandrina Chelu Schorr (voce) și Florian Chelu Madeva (chitară), care au interpretat piesele ”Mă luai luai” – colind cosmogonic, ”Porunca Miresei” – colind de mireasă/pețit și ”Miorița” – colind păstoresc.
Expoziția, la care accesul publicului este gratuit, va rămâne deschisă publicului, la Galeria “Euro Foto Art”, Centrul Expozițional FIAP Oradea – România, până la data de 11 decembrie 2024, în zilele de luni și miercuri între orele 14:00 – 18:00, respectiv marți, joi și vineri între orele: 10:00 -14:00.. Lucrările expuse vor fi proiectate și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL S.A.