0 C
Oradea
8 decembrie 2024
spot_img
- Publicitate -spot_img

Investiție de 50 milioane de euro în Oradea. O firmă va produce baterii de stocare pe termen lung

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Municipiul Oradea a fost ales pentru dezvoltarea unei investiții strategice în valoare de 50 milioane de euro, realizată de compania românească Sinteza S.A., în parteneriat cu gigantul american Lockheed Martin. Noua fabrică va produce electrolit negativ pentru bateriile de mari dimensiuni GridStar® Flow, utilizate în stocarea pe termen lung a energiei. Proiectul este co-finanțat cu 25 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și reprezintă o premieră europeană, poziționând Oradea pe harta inovării tehnologice.

Fabrica, programată să fie operațională în vara anului 2026, va produce anual 30.000 de tone de electrolit negativ, devenind cea mai mare unitate de acest tip din lume.

Proiectul, rezultat al colaborării internaționale

Scrisoarea de intenție pentru licențierea producției de electrolit a fost semnată astăzi de Ray Piselli, Vicepreședinte pentru Afaceri Internaționale la Lockheed Martin, și Gelu Stan, CEO al Sinteza S.A., în prezența Ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Aceasta marchează un pas important în eforturile României de a accelera tranziția verde și de a atrage investiții strategice.

„GridStar Flow reprezintă o abordare inovatoare pentru a face față provocărilor de securitate energetică, esențială pentru securitatea secolului 21. Suntem încântați să sprijinim obiectivele României în materie de eficiență și securitate energetică și așteptăm cu nerăbdare să continuăm să ne extindem relația cu România prin cooperări în domeniile apărării, energiei și educației,” a declarat Ray Piselli, Vicepreședinte la Lockheed Martin.

Un impuls major pentru economia locală și tranziția verde

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a evidențiat relevanța proiectului:
Credem că GridStar Flow oferă o soluție esențială pentru tranziția verde a Uniunii Europene, precum și pentru reziliența și securitatea energetică, atât pentru aplicații civile, cât și militare. Strategia energetică a României urmărește să îmbunătățească aprovizionarea cu energie, să modernizeze infrastructura și să consolideze eficiența energetică.”

Gelu Stan, CEO al Sinteza, a subliniat impactul acestei investiții pentru companie și pentru Europa:Pentru Sinteza, acest proiect reprezintă o oportunitate clară de a avansa semnificativ atât nivelul tehnologic, cât și modelul nostru de afaceri. În plus, întreaga investiție are o importantă componentă etică, menită să contribuie pozitiv la tranziția energetică verde în Europa.”

Declarațiile liderilor locali

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a declarat cu această ocazie:
O astfel de investiție, a unei companii americane strategice, arată că mediul investițional din Oradea a ajuns la maturitate deplină. În același timp, va duce la o competiție mai mare între angajatori pe piața muncii, cu o evidentă creștere a nivelului salarial în orașul nostru.

Mihai Jurca, city managerul Oradiei, a adăugat: Prezența Lockheed Martin în Oradea sperăm să reprezinte, în primă fază, și un cap de pod pentru investiții ulterioare, care ar putea viza furnizori pentru toate elementele bateriilor, nu doar producția de la Sinteza și desigur posibile alte proiecte ale colosului american.

Noua fabrică de baterii, care va contribui la securitatea energetică și la modernizarea economiei locale, demonstrează angajamentul Oradiei de a susține inovația și investițiile cu impact strategic.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri