5 C
Oradea
8 decembrie 2024
spot_img
- Publicitate -spot_img

A fost lansat volumul: „Avram Iancu, eroul zilelor noastre”

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Aula Magna a Universității din Oradea a fost marți – 26 noiembrie 2024, locul de desfășurare al lansării volumului „Avram Iancu, eroul zilelor noastre”, lucrare colectivă, dedicată bicentenarului nașterii „Crăișorului munților”, coordonată de academicianul prof. univ. dr. habil. Ioan Bolovan, directorul filialei clujene a Institutului de Istorie „George Barițiu”.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș – moderator al evenimentului și prorector al Universității din Oradea a subliniat, în deschidere, că manifestarea omagiază bicentenarul nașterii lui Avram Iancu și ziua Marii Uniri. „Să ne bucurăm împreună și să ne gândim la cei care au făcut România reîntregită”, a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. Prorectorul Universității din Oradea a anunțat că organizatorii evenimentului au pregătit 100 de volume pe care, la final, le-au dăruit studenților dornici să afle mai multe despre Avram Iancu.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a salutat și el prezența numerosului auditoriu venit „să marcheze frumoasa zi de 1 Decembrie, zi importantă pentru noi, pentru tot ce înseamnă România și, până la urmă, Europa”. „Generații întregi și-au dedicat anii vieților lor idealului de libertate și, e un cuvânt poate demodat, dar foarte, foarte important, continuității noastre. A menține lucrurile bune pe un făgaș firesc e cel mai greu astăzi”, a mai afirmat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

Prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin a amintit că eroul moților a fost renegat de propria-i familie, pentru că a refuzat decorațiile și beneficiile propuse lui de imperialii habsburgi. „Avram Iancu a fost eroul tragic al națiunii române, n-a fost nebun, așa cum au spus cei interesați, cei din tabăra austriacă, maghiarii și chiar unii dinte colaboratorii săi din vremea revoluției care s-au ajuns, acceptând decorațiile împăratului”, a mai afirmat istoricul.

Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării  (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa s-a întrebat retoric: „Cum să nu fim subiectivi, dacă discutăm despre Avram Iancu” și i-a îndemnat pe cei prezenți să „rămână iubitori ai lui Avram Iancu”. Un argument adus de cel care este și director al Muzeului Țării Crișurilor, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, a fost citat chiar din volumul „Avram Iancu, eroul zilelor noastre”. În registrul parohial care consemnează decesul „Crăișorului” scrie, la rubrica profesia defunctului; „Erou al românilor”. „Avram Iancu este o rădăcină a noastră de care trebuie să avem mare grijă, să nu se frângă”, a spus decanul FIRISPSC. Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa a scos în evidență și câteva capitole ale cărții, pe care a declarat-o „fascinantă”. „Studiul despre iubitele lui Avram Iancu, realizat de dl. profesor Ioan Bolovan, ne arată partea frumoasă a istoriei, iar comunicarea despre așa-zisa nebunie a Crăișorului ne descoperă un personaj care a crezut atât de tare în națiunea sa încât unii l-au considerat nebun”.

După ce a spus că se simte „acasă” în universitatea care, acum cinci ani, l-a onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa, academicianul Ioan Bolovan a subliniat că volumul a cărui apariție a coordonat-o poate fi citit ca pe o carte de istorie, ca pe un manual sau parcurs ca un volum de cultură generală. Universitarul clujean a ținut să puncteze că, deși s-au organizat multe manifestări omagiale, cu prilejul a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, „n-au fost câte ar fi trebuit să fie”, și că, „la vârful statului român, interesul pentru acest moment istoric a fost prea puțin”. Referindu-se la ceea ce el a numit „actualitatea lui Avram Iancu”, directorul filialei clujene a Institutului de Istorie „George Barițiu”, a remarcat: demnitatea, onestitatea și competența lui conducătorului pașoptist. „A fost unul dintre cei mai onești români a căror biografie am cercetat-o, în peste 40 de ani de carieră istorică. A fost un lider de o onestitate incontestabilă, care nu a dorit nimic personal, cerând, în același timp, totul pentru națiunea sa. A fost omul potrivit la locul potrivit; jurist, om dăruit cu har, entuziast conducător, de care aveau atâta nevoie românii în acele vremuri foarte grele”.

„Am venit aici dintr-o datorie morală pentru eroul nostru național”, a declarat audienței comisarul-șef de Poliție, Aura Sima – comandantul Școlii de Pregătire a Polițiștilor de Frontieră „Avram Iancu” din Oradea. Sosită în fruntea unui contingent de elevi polițiști, comisarul-șef  a mai ținut să precizeze că școala pe care o conduce duce mai departe, în felul ei, misiunea testamentară lăsată de Avram Iancu, „ca promotori ai drepturilor și libertăților fundamentale în spiritul testamentului eroului nostru național”.

Încununând cu emoție evenimentul, Oana Lianu a susținut un recital vocal instrumental de: fluier, nai și caval, ce a cuprins melodii din folclorul românesc și cântece patriotice.

La rândul său, coordonatorul lucrării, acad. prof. univ. dr. habil. Ioan Bolovan a acordat autografe celor prezenți.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri