3.9 C
Oradea
16 martie 2025
spot_img

Controale la căminele de bătrâni și centrele rezidențiale pentru copii din Bihor. Ce nereguli au descoperit anchetatorii

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

În perioada 27 ianuarie – 6 februarie 2025, în baza Ordinelor Prefectului județului Bihor, Marcel Daniel Dragoș, nr. 17/2025 și nr. 22/2025, au fost constituite două comisii mixte, care au efectuat controale inopinate, prin sondaj aleatoriu, la căminele de bătrâni licențiate și centrele rezidențiale pentru copii de pe raza județului Bihor.

Comisiile, constituite din reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Bihor, Direcției de Sănătate Publică Bihor, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor și ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, au verificat aproximativ 75% din totalul acestor unități, selectate prin sondaj.

Controalele au vizat condițiile igienico-sanitare, siguranța alimentară, existența certificatelor de instruire a pesonalului la normele de igienă, asigurarea produselor biocide de curățenie, monitorizarea agregatelor frigorifice și dezinfecția corespunzătoare a ustensilelor din blocurile alimentare, efectuarea controlului medical periodic, dotarea cabinetelor medicale, management corect al deșeurilor provenite din activități medicale și respectarea legislației în vigoare.

În urma desfășurării activităților de control, din punctul de vedere al Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, nu au fost constatate probleme în ceea ce privește identificarea și verificarea persoanelor prin intermediul dispozitivelor e-DAC.

Au fost propuse și acceptate 180 neconformități (recomandări și măsuri) și 8 avertismente verbale. De asemenea, au fost aplicate 5 amenzi din care 3 în sumă de 12.000 lei și 2 în sumă de 10.000 lei, pentru produse alimentare de natură animală și vegetală expirate sau neconforme.

Dintre neconformitățile principale amintim:

Neasigurarea ritmicității operațiunilor de dezinsecție, dezinfecție și deratizare (DDD);

Produse alimentare de natură animală și vegetală expirate sau neconforme;

Lipsa certificatului de instruire a pesonalului la normele de igienă;

Neasigurarea produselor biocide în cantitate suficientă;

Lipsa monitorizării agregatelor frigorifice și dezinfecția necorespunzătoare a ustensilelor din blocurile alimentare;

Neefectuarea controlului medical periodic;

Nedotarea cabinetului medical cu sursă de apă-chiuvetă, medicamente de urgență;

Necompletarea la zi a graficelor de curățenie și dezinfecție;

Lipsa recipientelor de colectare a materialelor/deșeurilor periculoase;

Medicamente și materiale sanitare cu termen de valabilitate depășit.

Pentru a ne asigura de remedierea neconformităților constatate de către cele două comisii mixte, se propune efectuarea unor acțiuni de reverificare a căminelor pentru persoane vârstnice licențiate și a centrelor rezidențiale pentru copii licențiate, acolo unde se impune, începând cu trimestrul al II-lea al anului 2025.

„Controalele desfășurate au scopul de a asigura condiții decente și sigure pentru beneficiarii acestor centre. Este esențial ca instituțiile care oferă servicii sociale să respecte prevederile legale, iar verificările noastre vor continua pentru a preveni orice abateri ce ar putea pune în pericol sănătatea și siguranța persoanelor vulnerabile din centrele rezidențiale pentru copii, cât și cele pentru adulți, inclusiv cămine pentru persoane vârstnice, indiferent dacă sunt în subordinea DGASPC Bihor sau dacă sunt private, administrate de asociații și fundații.” a transmis prefectul județului Bihor, Marcel Daniel Dragoș.

- Publicitate -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri