3.9 C
Oradea
16 martie 2025
spot_img

Începe Postul Paștelui. Credincioșii sunt îndemnați să nu consume produse de origine animală, să intensifice rugăciunea, faptele bune și reculegerea spirituală

- Publicitate -spot_img
- Publicitate -spot_img

Postul Paștelui 2025 începe pe 3 martie

Postul Paștelui, cea mai lungă și mai aspră perioadă de post din calendarul ortodox, va începe în acest an pe 3 martie și se va încheia pe 19 aprilie, cu o zi înainte de Învierea Domnului, sărbătorită pe 20 aprilie. Această perioadă de 40 de zile este dedicată curățirii sufletești și pregătirii pentru marea sărbătoare a creștinătății.

Reguli și tradiții

Postul Mare presupune abținerea de la produse de origine animală, dar și de la excese și obiceiuri dăunătoare. Pe lângă restricțiile alimentare, credincioșii sunt îndemnați să intensifice rugăciunea, faptele bune și reculegerea spirituală. Se consideră că această perioadă este nu doar un efort fizic, ci și unul sufletesc, menit să aducă echilibru și apropiere de Dumnezeu.

În timpul postului, există două zile de dezlegare la pește: pe 25 martie, de Buna Vestire, și pe 13 aprilie, de Florii. Totodată, înainte de începerea postului propriu-zis, creștinii ortodocși marchează două momente importante: lăsatul secului de carne (23 februarie) și lăsatul secului de brânză (2 martie).

Semnificația Postului Mare

Această perioadă are o semnificație profundă, reamintind credincioșilor de postul ținut de Iisus Hristos timp de 40 de zile în pustiu. Prin abstinență și rugăciune, credincioșii se pregătesc sufletește pentru cea mai mare sărbătoare creștină, Învierea Domnului.

Postul nu este doar o restricție alimentară, ci și un exercițiu de purificare interioară. În această perioadă, se recomandă evitarea certurilor, a gândurilor negative și a comportamentelor care îndepărtează omul de valorile creștine.

Credincioșii sunt îndemnați să participe la slujbele speciale din biserici, precum Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, Denia Acatistului Bunei Vestiri și Denia Prohodului Domnului, care marchează Săptămâna Patimilor.

Postul Paștelui se încheie cu Săptămâna Mare, cea mai importantă perioadă de pregătire spirituală, culminând cu Noaptea Învierii, când credincioșii iau Lumina Sfântă și cântă „Hristos a înviat!”.

Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe au vorbit adesea despre post ca fiind o cale esențială spre curățirea sufletului, apropierea de Dumnezeu și întărirea voinței. Iată câteva dintre cele mai importante învățături ale lor despre post:

Sfântul Ioan Gură de Aur

    „Postul potolește trupul, înfrânează poftele, alungă duhul cel rău și aduce omul mai aproape de Dumnezeu.”
    El subliniază că postul nu este doar o abținere de la mâncare, ci și un mijloc de luptă împotriva ispitelor și patimilor.

    Sfântul Vasile cel Mare

      „Postul adevărat constă nu numai în abținerea de la mâncare, ci și în înstrăinarea de rele, înfrânarea limbii, depărtarea de mânie, de dorințele păcătoase și de clevetire.”
      Sfântul Vasile învață că postul trebuie să fie însoțit de curăția sufletului și de fapte bune.

      Sfântul Ioan Casian

        „Cel ce postește doar cu trupul și nu și cu sufletul, acela nu postește cu adevărat.”
        El explică faptul că postul nu trebuie să fie doar un exercițiu alimentar, ci și unul spiritual, prin rugăciune și renunțarea la gândurile și faptele rele.

        Sfântul Serafim de Sarov

          „Rugăciunea, postul și milostenia sunt cele trei aripi ale sufletului, care îl ridică la cer.”
          Acesta vede postul ca parte a unei trăiri duhovnicești mai profunde, însoțit de rugăciune și fapte bune.

          Sfântul Teofan Zăvorâtul

            „Postul nu este doar despre mâncare, ci și despre gânduri și simțăminte curate. Fără acestea, postul devine doar o dietă.”
            El atrage atenția asupra pericolului de a reduce postul doar la o restricție alimentară, fără o schimbare reală în interiorul omului.

            Sfântul Simeon Noul Teolog

              „Cel care postește cu inima și trupul se sfințește, căci prin post trupul devine ușor și sufletul se luminează.”
              El vorbește despre efectul postului asupra sufletului, care devine mai receptiv la harul lui Dumnezeu.

              Sfântul Nicolae Velimirovici

                „Postul este o jertfă mică a trupului pentru o mare binecuvântare a sufletului.”
                Sfântul Nicolae vede postul ca o lucrare de iubire față de Dumnezeu, o renunțare care aduce daruri duhovnicești mari.

                Toți Sfinții Părinți sunt de acord că postul nu este doar o renunțare la anumite alimente, ci mai ales o luptă duhovnicească împotriva patimilor, o cale spre smerenie și apropiere de Dumnezeu. Prin post, omul își curăță trupul și sufletul, devenind mai atent la cele duhovnicești.

                - Publicitate -spot_img

                LĂSAȚI UN MESAJ

                Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
                Introduceți aici numele dvs.

                Urmărește-ne pe...

                - Publicitate -spot_img

                Ultimele Știri