3 PERCHEZIȚII ȘI 3 PERSOANE REȚINUTE, ÎNTR-UN DOSAR PENAL CU ÎNȘELĂCIUNI PRIN METODA „SPOOFING”
La data de 9 aprilie, polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale – Poliția Municipiului Salonta din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, au pus în executare 3 mandate de percheziție domiciliară.
Activitățile au fost desfășurate în municipiul București și în județul Argeș, la domiciliile unui bărbat, de 42 de ani și al unei femei, de 30 de ani, ambii din municipiul București, precum și la locuința unui bărbat, de 27 de ani, din comuna Stolnici, județul Argeș, față de care se efectuează cercetări, sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune, având ca mod de operare metoda „spoofing”.
Din cercetările efectuate de polițiștii din Salonta a rezultat că, la data de 12 februarie, bărbatul de 42 de ani, beneficiind de sprijinul celorlalte două persoane, ar fi indus-o în eroare pe o femeie de 25 de ani, din comuna Ciumeghiu, județul Bihor, pe care ar fi apelat-o telefonic sau ar fi contactat-o printr-o aplicație de mesagerie telefonică, folosind nume și calități mincinoase, pretextând că ar fi reprezentanți ai unei unități bancare și ai unor instituții publice.
Astfel, femeia ar fi fost indusă în eroare că i-ar fi fost accesat neautorizat contul bancar deja deținut, fiind determinată să folosească un alt cont bancar, de pe o platformă indicată de aceștia. Totodată, femeia ar fi fost determinată să solicite un credit de nevoi personale, în valoare de 70.900 de lei, bani pe care ulterior să îi depună în noul cont.
Astfel, după obținerea creditului, cei trei ar fi determinat-o pe femeie să transfere 25.000 de lei în contul bancar indicat de aceștia și, în cursul aceleiași zile, să ridice de la bancă diferența, de 45.900 de lei și să o introducă, în mai multe tranșe, într-un aparat de criptomonede, dintr-un magazin din municipiul Oradea.
Prejudiciul total, cauzat astfel, este de 70.900 de lei.
În urma perchezițiilor domiciliare, efectuate pentru documentarea și probarea activității infracționale, au fost descoperite și ridicate, în vederea cercetărilor diferite mijloace de stocare electronice, telefoane mobile, dispozitive de tip VoIP-GSM Gateway (SIM-box) și peste 800 de cartele sim, sigilate sau desigilate, precum și 4.350 de euro, care ar putea proveni din săvârșirea de infracțiuni.
La finalizarea perchezițiilor domiciliare, au fost puse în aplicare trei mandate de aducere, emise pe numele celor în cauză, aceștia fiind conduși la sediul Poliției Municipiului Salonta, în vederea audierii.
Ulterior, polițiștii salontani au dispus reținerea celor trei persoane, pentru 24 de ore, în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
La data de 10 aprilie, cele trei persoane au fost prezentate de polițiști la Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta, iar procurorul a dispus față de acestea măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile.
Polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale – Poliția Municipiului Salonta din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celor în cauză și pentru recuperarea integrală a prejudiciului cauzat.
Activitățile polițiștilor de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Salonta au fost sprijinite de polițiștii Secției nr. 9 de Poliție Rurală Cefa, de cei ai Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, de polițiștii de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, alături de luptătorii serviciilor pentru acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Bihor, I.P.J Argeș și de luptătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.