8.9 C
Oradea
1 decembrie 2023
spot_img
- Publicitate -spot_img

Piața Cetate, reconstruită cu 20 de milioane de euro

Consilierii locali au aprobat hotărârile privind documentația DALI de avizare a lucrărilor de investiție privind restaurarea și reconstruirea corpului C1 de la Piața Cetate, care a ars în incendiul din 2020, și aprobarea indicatorilor tehnico-economici la faza proiect tehnic de execuție pentru întregul obiectiv care cuprinde reconstruirea centrului de antreprenoriat din Piața Cetate.

„După aprobarea indicatorilor tehnico-economici la faza de proiect tehnic, suntem pregătiți să dăm drumul la licitație pentru întreaga lucrare, urmând ca după adjudecarea și selectarea unui constructor, în cursul anului viitor, să începem lucrările la etapa I. Între timp, împreună cu Ministerul Culturii și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, continuăm procesul pe care-l avem şi încercăm să finalizăm acele dosare de declasare a clădirilor, ca să putem începe lucrările și la etapa a doua pentru construcția acestei piețe”, a precizat primarul Florin Birta.

Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 100 de milioane de lei, însemnând aproximativ 20 de milioane de euro.

Hala arsă va fi reconstruită

Proiectul se va realiza în două etape.

Etapa 1 cuprinde amenajarea și reconstruirea halei C1, care a ars în incendiul din 2020, având o suprafață de 1.770 metri pătrați. Aceasta va cuprinde 21 de module în sectorul de flori, 28 de module în sectorul de lactate și 20 de module în sectorul carne. Totodată, în această etapă va avea loc amenajarea a 50 de locuri de parcare stradale, cu staționare de scurtă durată, plus accesul dinspre bulevardul Nufărul spre Cantemir.

La o distanță de 1,5 metri de zidurile rămase după incendiu, care vor fi păstrați și recondiționați, se va construi noua structură pe profiluri de aluminiu și pereți de sticlă. Pe partea exterioară a sticlei se propune gravura, care conține imaginea tâmplăriei anterioare, originale. Între spațiul dintre zidurile fostei clădiri și peretele cortină, se propune montarea de rigole, pentru a eficientiza curățarea acestui spațiu.

Această etapă costă aproximativ 4.4 milioane de euro, incluzând și cei 1,8 milioane de euro nerambursabili.

„Dacă se încheie până la finalul anului viitor, ne încadrăm și în a cheltui acei bani din finanțarea europeană, ca să nu punem în pericol această finanțare și nici partenerii din Ungaria”, a mai punctat primarul Florin Birta.

Clădire nouă, cu parcare subterană și sute de mese pentru comercianți

În etapa a doua, se va realiza o construcție nouă, care va cuprinde o parcare subterană de 161 de locuri, sector de legume-fructe cu 504 mese, sector alimentație publică, sector produse alimentare cu 34 de spații comerciale, sector produse nealimentare cu 152 de module comerciale de 6 metri pătrați, două săli de instruire pentru antreprenori în domeniul comercial agricol și birouri pentru persoanele din administraţie, plus alei pietonale, spații verzi și drumuri de acces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Urmărește-ne pe...

- Publicitate -spot_img

Ultimele Știri